FBI investighează vânzarea către cumpărători americani a ceea ce se bănuieşte a fi sute de comori de la British Museum. Agenţia americană de aplicare a legii a ajutat, de asemenea, la returnarea a 268 de obiecte, despre care muzeul susţine că îi aparţin, care au fost vândute unui colecţionar din Washington DC, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

British Museum a anunţat anul trecut că pietre preţioase antice, bijuterii şi alte obiecte din colecţia sa, au dispărut, au fost furate sau deteriorate.

Un cumpărător, stabilit în New Orleans, a declarat pentru BBC că un agent FBI i-a trimis un e-mail în care îi cerea informaţii despre două piese pe care le cumpărase de pe eBay. Agentul FBI a spus că asistă Poliţia Metropolitană în investigarea obiectelor lipsă sau furate din muzeu. Cumpărătorul a declarat că nu mai este în posesia niciuneia dintre cele două bijuterii şi nu crede că acestea au fost localizate de autorităţi. FBI nu a solicitat informaţii suplimentare de la acesta.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

British Museum spune că din cele 1.500 de obiecte pe care le estimează furate sau dispărute, 626 au fost recuperate până în prezent, iar alte 100 au fost găsite, dar nu au fost încă aduse înapoi.

Majoritatea obiectelor despre care muzeul crede că au fost furate erau necatalogate şi încă se caută modalităţi de a dovedi că provin din colecţia sa. În unele cazuri, acest lucru implică faptul că şi colecţionarii sunt de acord să doneze obiecte muzeului pentru ca personalul să le poată evalua.

Un curator, Peter Higgs, este acuzat de British Museum că a furat, deteriorat, topit şi vândut artefacte antice. El neagă acuzaţiile. Muzeul a declarat că, în opinia sa, dr. Higgs a încasat în total aproximativ 100.000 de lire sterline.

Potrivit documentelor judiciare din procesul civil intentat de muzeu împotriva lui Higgs, se crede că acesta a furat obiecte timp de cel puţin un deceniu, vânzând în principal obiecte neînregistrate din depozitele muzeului.

Muzeul crede că dr. Higgs, care a fost concediat, a vândut obiecte către cel puţin 45 de cumpărători pe eBay. El se apără în faţa plângerii civile împotriva sa. Nimeni nu a fost arestat sau acuzat de vreo infracţiune.

Potrivit BBC, trei cumpărători au declarat că vânzătorul "sultan1966" s-a prezentat ca fiind "Paul Higgins" sau "Paul" pe eBay.

Potrivit documentelor de la tribunal, muzeul spune că dr. Higgs a recunoscut că sultan1966 îi aparţinea.

Cumpărătorul din New Orleans, Tonio Birbiglia, a declarat pentru BBC că a achiziţionat două obiecte de la sultan1966. "Am confirmat acest lucru prin compararea înregistrărilor de pe eBay la care face referire FBI cu chitanţele domnului Birbiglia".

Muzeul Britanic nu a examinat încă aceste obiecte, aşa că urmează să stabilească dacă acestea fac parte din colecţia sa. Unul dintre acestea a fost o bijuterie de ametist care înfăţişează un Cupidon - zeul roman al iubirii - călare pe un delfin, pe care Birbiglia l-a cumpărat cu 42 de lire sterline în mai 2016. Cealaltă bijuterie este un scarabeu portocaliu pe care l-a cumpărat pentru 170 de lire sterline. Birbiglia a trimis plata pentru acest obiect într-un cont PayPal înregistrat pe adresa de e-mail personală a doctorului Higgs.

Comerciantul danez de antichităţi dr. Ittai Gradel, primul care a alertat muzeul cu privire la furturi, a dat de urma artefactelor care au fost vândute unor cumpărători din mai multe oraşe - inclusiv Hamburg, Köln, Paris şi Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.