Şapte expoziţii vor completa în acest an cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru: expoziţii manifest, retrospective, sau evenimente expoziţionale dedicate creaţiei unor personalităţi marcante precum Doina Levintza, Cristian Pepino, Paul Bortnovski, Dragoş Galgoţiu, Jean-Louis Fernandez şi Laurence Danière.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În chiar prima zi de Festival publicul va putea asista la vernisajul expoziţiilor dedicate scenografei Doina Levintza şi regizorului Cristian Pepino.

Cunoscuta creatoare Doina Levintza revine în FNT, pentru a patra oară, cu o amplă expoziţie de costume: „Doina Levintza - experiment teatral”, desfăşurată pe două etaje, în foaierele centrale ale Sălii Mari a TNB.

„Costumul de teatru, ca şi teatrul de altfel, poate să fie un experiment; iar experimentul în sine este un spectacol. De aceea, pornind de la câteva piese reprezentative pentru creaţia mea artistică, am ajuns la nişte siluete neaşteptate, o explozie de culori, forme şi volume impresionante. Costumul face parte din mecanismul spectacolului şi poate să genereze direcţii total neaşteptate. Trebuie să îi dai privitorului, cât şi purtătorului, libertatea de a adăuga în povestea vestimentară nuanţe şi senzaţii. Costumul de teatru nu este întotdeauna o haină banală, trebuie să lase loc liber experimentării, să genereze o energie creativă, să seducă şi să impresioneze. Nu există reguli… sunt milioane de idei şi material care, puse împreună, creează Spectacolul", spune Doina Levintza.

Vernisajul expoziţiei Doina Levintza va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 21.30, în Foaierul de Marmură al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, odată cu deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Teatru.



Intitulată cum nu se poate mai sugestiv „Omul care trage sforile”, expoziţia de grafică semnată de Cristian Pepino va debuta odată cu Festivalul, vernisajul fiind programat vineri, 18 octombrie, începând cu ora 17.30.

Desenele marelui artist care şi-a dedicat existenţa teatrului de animaţie sunt vii, respiră libertate, autentic şi un soi de independenţă personală. O împreunare de lucrări care emană viaţă, bucurie, ludic.

Vernisajul expoziţiei „Omul care trage sforile” va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 17:30, la Galeria de Artă Rotenberg-Uzunov (str. Constantin Esarcu, nr.3 - lângă Ateneul Român). Expoziţia va fi deschisă pe întreaga durată a FNT.

Începând cu cea de-a doua zi de Festival, la Sala Rotondă a TNB, publicul va avea ocazia întâlnirii - pentru prima oară într-un cadru expoziţional - cu opera arhitectului scenograf Paul Bortnovski. Un artist special, care a marcat lumea teatrului, filmului, arhitecturii de teatru şi a educaţiei designului în România din a doua jumătate a secolului XX. Personalitate complexă, cu o adânca modestie, Paul Bortnovski a încercat de-a lungul întregii sale cariere să găsească soluţii simple tehnic, dar cu o profundă simţire.

Delicata selecţie a artefactelor din expoziţie - alese dintr-o vastă operă foarte dificil de calibrat – a fost făcută de fiul arhitectului, Vlad Bortnowski, care şi-a propus crearea unui traseu emoţional menit să ajute privitorul să pătrundă în mintea şi personalitatea acestui mare artist: „Alegerea materialului de expus, modul de a expune inspirat din unele decoruri ale lui, „scenografia” sălii, au fost rodul unor conversaţii virtuale cu tatăl meu, trecut apoi prin scrutinul muncii de echipă cu curatorii festivalului şi cu realizatorii punerii în operă", a declarat Vlad Bortnowski. 

Vernisajul expoziţiei dedicate lui Paul Bortnovski va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11.00, la Sala Rotondă a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă pe întreaga durată a FNT.

Tot din a doua zi a FNT 2019, foaierul şi holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin spaţiul organic al expoziţiei dedicate artei şi vieţii unui artist complex şi plin de elaborate viziuni: regizorul Dragoş Galgoţiu. La 40 de ani distanţă de la debutul sibian al artistului (cu „Neînţelegerea”, de Camus) expoziţia se constituie într-un demers care mizează pe informaţia intenţionat-fragmentară, amestecată cu melancolie şi decadenţă...

Printuri şifonate, scrise de mână, fotografii cu passe-partout atinse de notaţii ale clipei, imagini - pietre de hotar ale unui parcurs artistic alături de mentori şi prieteni, fotografii înrămate, schiţe de decor, un dulap Biedermeier, cu uşile deschise, adunând obiecte aparţinând artistului, un univers amintind de şifonierul din "Livada de vişini". Imaginile, obiectele, emoţiile, toate sunt supuse fanării; inclusiv proiecţiile video, sau colajele de muzici de scenă şi sunete fracturate, bruiate, toate acestea sunt supuse invaziei nisipului, martor fizic şi metaforă a demersului expoziţional...

Expoziţia „Dragoş Galgoţiu - spectacole, desene, obiecte, prieteni” va fi deschisă în perioada 19 octombrie - 15 noiembrie 2019, la Galeria Odeon, sala Studio. Data vernisajului: 19 octombrie, ora 18.00. 

În a treia zi de Festival, 20 octombrie, de la ora 11.00 - HUB-ul FNT de la ARCUB Gabroveni îşi deschide spaţiile expoziţionale cu un eveniment intitulat „FNT - o retrospectivă a libertăţii”.

În cei 30 de ani care se împlinesc de la evenimentele din decembrie ’89, Festivalul Naţional de Teatru a însoţit permanent, prin selecţiile propuse,  impulsurile artistice şi concretizările lor scenice determinate de transformările petrecute în această perioadă de tranziţie a României.

Afişe, fotografii, mărturii de imagine, ecouri ale percepţiei FNT - vor fi organizate de curatorul Irina Tapalagă într-o necesară rememorare a parcursului artei scenice româneşti, având mijlocitor Festivalul Naţional de Teatru, în cheia artistică a libertăţii de expresie câştigate în 1989, pe care doar Artele Scenei o pot oferi.

Şi tot duminică, 20 octombrie, FNT îşi aşteaptă publicul de la ora 16.00, la un vernisaj special, în foaierul Sălii Mari a HUB-ului FNT: „Răcnet (Roar) 5.0”, expoziţie realizată de echipa Graphic Front a Atelierului de grafică - Bucureşti. Evenimentul este definit de artiştii care au iniţiat-o drept „o reacţie Graphic Front” şi poartă un subtitlu relevant: „Expo afiş sociopolitic: Poate un poster să provoace schimbare? Să schimbe lumea?...

Programul „Răcnet” al artiştilor din jurul Atelierului de grafică - Bucureşti se află la al cincilea eveniment, după expoziţii organizate pe parcursul ultimilor doi ani la Cluj, Timişoara şi în Capitală. 

În 23 octombrie, în foaierul sălii Studio al Naţionalului bucureştean, FNT propune o expoziţie de fotografie semnată de doi artişti francezi: Jean-Louis Fernandez şi Laurence Danière, o expoziţie ce poate fi privită fie ca un prolog, fie ca un epilog al celebrului spectacol „MayB”, realizat de marea coregrafă Maguy Marin şi invitat special al FNT 29. Cele 22 de fotografii vorbesc despre atmosfera, despre universul, despre aura ce înconjoară acest spectacol emblematic pentru evoluţia dansului contemporan.

Rezultatul final al transformării actorilor, printr-un lung şi complicat proces de machiaj, este surprins de fotograful Jean-Louis Fernandez în 12 fotografii de dimensiune 70 x 100cm, portrete ale actorilor Companiei Maguy Marin, de o forţă a expresiei aparte.

Laurence Danière, prezentă în expoziţie, la rândul ei, cu 10 fotografii 50x70 cm, a urmat trupa condusă de Maguy Marin în timpul filmărilor peliculei „Maguy Marin - L’urgence d’agir” - care va fi prezentat publicului român în cadrul FNT 2019 - şi a imortalizat multe din personajele creionate de cineastul David Mambouch.

Vernisajul acestui eveniment va avea loc miercuri, 23 octombrie, de la ora 20:00, în Foaierul Sălii Studio a Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.  Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.