Sezonul cultural de la Casa Miţa Biciclista Stabiliment Creativ a fost inaugurat oficial. Publicul va vedea din 18 mai expoziţia „Frumuseţea unui Oraş” de la Pavillon de l’Arsenal, Paris, cu un concert de jazz-swing cu Nicolle Rochelle 5tet, precum şi cu o intervenţie semnată de artistul Dan Perjovschi pe vitrinele viitoarei braserii, care poate fi admirată din spaţiul public până în septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul Sezon Cultural LMBSC a fost inaugurat oficial miercuri, în salonul de evenimente al Casei, cu o dezbatere în jurul temei centrale a proiectului - „Cum putem reclădi stima de sine a Bucureştiului?”, la care au participat Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE; Marion Waller, Directoarea Pavillon de l’Arsenal; Ştefan Bâlici, preşedintele Ordinului Arhitecţilor România; Eliza Yokina, arhitectă; Dan Perjovschi, artist; Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN; Alberto Groşescu, vicepreşedinte ARCEN.

„LMBSC este, de fapt, concretizarea muncii pe care ARCEN a făcut-o în ultimii 15 ani şi un pariu care demonstrează cum o casă istorică, de patrimoniu, poate fi readusă la viaţă, genera locuri de muncă, deveni sustenabilă şi, în esenţă, poate schimba ritmurile vieţii culturale şi sociale ale oraşului. Prin Casa LMBSC am transformat un discurs iniţiat de ARCEN într-un proiect cultural curajos, într-un proiect-manifest”, a spus Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN. 

Luca Niculescu: „În această casă mă simt ca la Paris. Este atât de bine refăcută, de frumos restaurată, încât ar putea face parte fără probleme din arondismentul 16. Regăsesc în LMBSC ambele mele iubiri - Parisul şi Bucureştiul, cu ceea ce se credea că nu se va schimba niciodată la ele şi cu ceea ce rămâne mereu la fel. Oraşele lumii se transformă. Parisul se transformă - chiar dacă cu rezistenţă şi “scandal”, deci se poate transforma şi Bucureştiul, păstrând însă intactă dragostea locuitorilor pentru cartierele lor, pentru băcanul din colţ, pentru casele care le dau ritmul vieţii”.

Casa La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC) îmbogăţeşte viaţa Bucureştiului, începând de miercuri, cu un proiect inovator iniţiat de ARCEN, pentru a crea un spaţiu de siguranţă cultural şi social, menit să contribuie la reclădirea stimei de sine a oraşului, bucureştean cu bucureştean şi comunitate cu comunitate, prin intervenţii pe trei paliere: cultură, ospitalitate şi civism.

„Ne frământă şi pe noi, ca pe mulţi alţii, felul în care Bucureştiul se degradează. De aici întrebarea: <Cum mai putem reclădi stima de sine a Bucureştiului?>. Răspunsul ARCEN a fost să creăm prin Casa La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ un model diferit în care să trăim şi să definim calitatea vieţuirii urbane, prin cultură, ospitalitate şi vibraţie a Cetăţii. Ne propunem să acţionăm de la nivel individual, atât din interiorul unei case de patrimoniu, transformată într-un proiect cultural original şi complex, cât şi din interiorul fiecărui om care ne trece pragul, către întreg, la nivel de comunitate şi oraş. O vom face prin concepte şi proiecte noi, prin idei îndrăzneţe şi dezbateri transformatoare, servicii şi interacţiuni interumane bazate pe respect şi încredere reciprocă. Credem că în acest fel putem şi noi, bucureştenii, să trăim o viaţă de calitate, în stimă de sine şi respect pentru celălalt”, a declarat Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN.

„Ne-am organizat intervenţia pe trei paliere. Pe parte de cultură, Casa La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ va oferi expoziţii, evenimente, spaţii de întâlnire şi un cinema cu un program şi servicii complet diferite de ce este acum pe piaţă. Pe parte de ospitalitate, vom avea o braserie, un bar şi servicii de catering pentru evenimentele pe care le vom găzdui. Pe parte de implicare în cetate, vom derula proiecte care susţin dezvoltarea oraşului, vom genera experienţe transformatoare, aşa cum a făcut ARCEN de la bun început, şi vom căuta să catalizăm energiile comunităţii şi ale oraşului, pentru a ajunge să împărtăşim satisfacţia de trăi în acest oraş cu stimă de sine”, a explicat Alberto Groşescu, vicepreşedinte ARCEN.

Activitatea de la Casa La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ este programată să înceapă în acest nou concept, pe parcursul anului 2023, în mai multe etape.

Primul sezon cultural începe pentru publicul larg de joi, 18 mai, cu expoziţia „Frumuseţea unui Oraş” de la Pavillon de l’Arsenal, Paris, cu un concert de jazz-swing cu Nicolle Rochelle 5tet, precum şi cu o intervenţie semnată de artistul Dan Perjovschi pe vitrinele viitoarei braserii, care poate fi admirată din spaţiul public până în septembrie.

Accesul publicului la expoziţie şi la evenimentele conexe acesteia (conferinţe, expo-party-uri, concerte şi recitaluri, reprezentaţii artistice) se va face pe bază de bilete, achiziţionate prin www.iabilet.ro. Numărul biletelor este limitat.

Biletele sunt puse în vânzare în fiecare luni pentru zilele din săptămână când expoziţia şi Casa pot fi vizitate: joi, vineri, sâmbătă, duminică. Biletele puse în vânzare la începutul lunii mai au fost aproape integral vândute.

Braseria se va deschide în septembrie, iar cinematograful este programat să înceapă activitatea în ultimul trimestru al anului. O librărie specializată în carte dedicată oraşului şi vieţii urbane a fost deschisă la parterul Casei.

Primul sezon cultural, între 17 mai şi 2 iulie

Cele două proiecte culturale centrale ale sezonului sunt expoziţia „Frumuseţea unui Oraş” şi intervenţia semnată de artistul Dan Perjovschi pe vitrinele viitoarei braserii.

„Mă asociez cu drag cu orice întreprindere culturală care conţine în conceptul ei ideea de activism. Şi îmi face mare plăcere să particip la acest exerciţiu de aprofundare, de cunoaştere a acestui oraş alcătuit din mii de oraşe, care nu e tocmai un bal, ci e mai mult o <cafteală>, care cere de la tine o implicare totală, inclusiv fizică”, a declarat Dan Perjovschi. 

Expoziţia „Frumuseţea unui oraş”, care poate fi vizitată până pe 2 iulie, este rezultatul unui proces de cercetare şi de consultare publică, desfăşurat la iniţiativa Consiliului Municipal al Parisului, timp de doi ani, pentru a explora noţiunea de frumuseţe în arhitectură şi planificare urbană. Este împărţită în şapte unităţi tematice: situl (pentru Paris: Sena); morfologia ca echilibru între compoziţia urbană şi patrimoniul popular, între vechiul şi noul Paris; peisajul pietonului care marchează viaţa noastră de zi cu zi, de la trotuare la pieţe, de la străzi la spaţii comune; arhitecturile, scările lor în funcţie de legislaţiile succesive; expresia externalităţilor, toate acele servicii pe care nu vrem să le vedem, dar care fac viaţa urbană posibilă; locul celor vii, care trebuie redefinit în lumina crizei de mediu; ospitalitatea, care exprimă capacitatea oraşului de a primi şi de a proteja, dar şi de a permite fiecăruia să se recunoască.

Bucureştenii vor putea descoperi expoziţia integrată în diferitele spaţii recent reamenajate ale Casei La Miţa Biciclista, experimentând astfel multiplele posibilităţi pe care aceasta le oferă - spaţii istorice, cu vechile saloane ale Miţei, spaţii intime, şi spaţii moderne. Fiecare spaţiu va rezona cu unul dintre conţinuturile expoziţiei - patrimoniu, experiment, geografie intimă.

Pavillon de l'Arsenal este cel mai important centru de arhitectură şi planificare urbană din Europa. În fiecare an, organizează 20 de expoziţii, însoţite de 70 de conferinţe, pentru a aduce planificarea urbană la îndemâna tuturor.

Legătura cu Bucureştiul

Expoziţia pune în perspectivă noţiunea de frumuseţe, scoţând-o dintr-o definiţie fatalistă sau fixă şi readucând-o în contextul politicilor urbane. Deşi se concentrează asupra Parisului, expoziţia poate servi ca punct de plecare pentru a pune în perspectivă evoluţia Bucureştiului şi pentru a pune în discuţie forma sa actuală, precum şi statutul locuitorilor săi, în ceea ce priveşte calitatea vieţii lor.

Frumuseţea unui oraş depăşeşte simpla dimensiune estetică. Este limbajul comun al creării oraşelor. Ambiţia acestui eveniment colectiv este de a explora ceea ce o caracterizează şi de a o dezbate, invitându-i pe toţi să participe la transformarea sa. Şi atunci, suntem convinşi că frumuseţea Bucureştiul e posibilă. Este suma detaliilor care îl compun. Reconstruirea memoriei Bucureştiului şi protejarea ei e despre această frumuseţe a vieţilor noastre în oraşul în care locuim. Expoziţia despre Bucureşti a fost realizată cu sprijinul mai multor artişti: Roman Tolici, Nicolae Comănescu, Zoltan Bela, Mugur Grosu, Dumitru Gorzo, Irina Neacşu şi fotografi: Alex Gâlmeanu, Andrei Bîrsan, Andrei Pandele, Ştefan Tuchilă, Ana Vasile, Cristian Malide şi Alberto Groşescu.

Desene de Dan Perjovschi la deschiderea primului sezon cultural LMBSC

Proiectul semnat de Dan Perjovschi a avut ca scop transformarea vitrinelor viitoarei braserii într-un spaţiu de dialog între public – cetăţenii care trec prin vecinătatea Casei – şi privat – spaţiul din interiorul Casei. Desenele vor putea fi admirate până în luna septembrie, când va fi deschisă braseria. Ele sunt o invitaţie la dialog şi la reflecţie cu privire la viaţa oraşului şi la misiunea pe care şi-a asumat-o Casa La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ. Demersul face parte dintr-o viziune mai amplă a ARCEN referitoare la rolul pe care amenajarea vitrinelor îl poate avea în transformarea oraşului într-un spaţiu mai prietenos cu oamenii şi cu comunitatea.

Vizitarea LMBSC şi a expoziţiei: reguli, program şi preţuri

Vizitarea expoziţiei şi, implicit, a Casei La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ, va fi posibilă în fiecare săptămână, de joi până duminică.

Joi 18 mai – Deschiderea pentru public a sezonului cultural cu vizitarea expoziţiei „Frumuseţea unui oraş” şi concert Nicolle Rochelle 5tet: 19.30 – 22.00

În celelalte zile, în perioada 19 mai - 2 iulie:
Joi: 16.00-22.00
Vineri: 16.00-24.00
Sâmbătă: 12.00-22.00
Duminică: 12.00-22.00

Important: Vizitarea expoziţiei se va face într-un interval de 2 ore, ales de vizitator, în momentul achiziţionării biletului. Reprogramarea vizitei, în cazul în care vizitatorul nu a venit la expoziţie în intervalul rezervat nu este posibilă, iar banii nu se returnează. Cei interesaţi pot opta pentru vizite ghidate în persoană, precum şi pentru participarea la alte evenimente aflate pe agenda culturală a Casei. Detalii pe www.iabilet.ro, la acest link.

Preţurile biletelor variază în funcţie de categorii şi de evenimente:
Acces general expoziţie: 30 lei (preţ întreg), 15 lei (elevi, studenţi, pensionari)
Acces conferinţe: 30 lei (preţ întreg), 15 lei (elevi, studenţi, pensionari)
Ateliere de imaginaţie urbană: 30 lei (preţ întreg), 15 lei (elevi, studenţi, pensionari)
Vizite ghidate: 50 lei
ExpoParty: 30 lei
În mod excepţional, în prima zi de expoziţie, care include şi accesul la concert, preţul biletului va fi 150 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.