Exilarte - Centrul pentru studierea muzicii interzise al Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena a realizat o expoziţie despre personalitatea excepţională a artistului Fritz Kreisler (1875-1962) a cărui glorie fulminantă a fost urmată de o decădere radicală, provocată de un regim totalitar care l-a constrâns la exil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia "Fritz Kreisler - un cosmopolit în exil. Copilul minune devenit ‚regele violoniştilor’"este acum accesibilă publicului român până pe 30 octombrie, graţie unui tur 3D/VR oferit în exclusivitate de Forumul Cultural Austriac pe site-ul său.

Acest proiect este prezentat graţie unui parteneriat între Centrul Exilarte şi Ministerul austriac al Afacerilor Europene si Internaţionale. Eveniment recomandat de Radio România Muzical şi Observator Cultural.

Această expoziţie prezintă istoria familiei violonistului Fritz Kreisler, perioada petrecută de acesta la Viena, prin intermediul a numeroase fotografii, înregistrări audio şi documente diverse. Sunt explicate atât stilul său de interpretare (în special a marilor concerte şi sonate de Beethoven) cât şi maniera sa componistică sau modul în care realiza aranjamentele orchestrale. De asemenea, este analizat contextul expulzării sale de către regimul nazist din motive „rasiale”. În buna tradiţie a expoziţiilor Exilarte, parcursul de viaţă al lui Fritz Kreisler este documentat în legătură cu contextul epocii şi cu parcursurile altor muzicieni de renume, exilaţi şi/sau ostracizaţi în acea perioadă (Alma şi Arnold Rosé, Carl Flesch, Bronislaw Huberman, Ferdinand Adler, Cvartetul Busch, Cvartetul Rostal etc.).

Fritz Kreisler (Viena, 1875 - 1962, New York) a fost discipolul tatălui său în ale muzicii, înainte de a intra, în 1882, la Conservatorul Gesellschaft der Musikfreunde din Viena (astăzi mdw - Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena), unde a studiat cu Josef Hellmesberger Jr. şi Anton Bruckner. La cei doar şapte ani ai săi, era cel mai tânăr „copil minune” care fusese acceptat vreodată în această prestigioasă şcoală. Urmează apoi studii la Paris, care îi deschid porţile spre primul său turneu de răsunet, în SUA, realizat împreună cu pianistul Moriz Rosenthal în 1888.

După succese cu Filarmonicile din Viena şi Berlin, Fritz Kreisler începe una dintre cele mai strălucitoare dar şi cele mai profitabile, din punct de vedere financiar, cariere de solist ale vremii. Din momentul în care regimul naţional-socialist preia puterea în Germania, artistul este marginalizat progresiv, din cauza ascendenţei sale evreieşti. Odată cu aşa-numita „anexare” a Austriei de către Germania nazistă, în martie 1938, lui Fritz Kreisler îi este retras paşaportul austriac. După ce obţine cetăţenia franceză, artistul se vede nevoit să se exileze în Statele Unite în septembrie 1939. Se stabileşte cu soţia sa la New York şi este naturalizat în 1943. Ultima apariţie publică a lui Kreisler a avut loc în 1949. După plecarea sa peste ocean, violonistul nu a mai călătorit niciodată în Europa. A murit la New York în 1962.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.