Bucureştenii pot vizita miercuri, de Ziua Unirii Principatelor Române, expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB - Hanul Gabroveni în intervalul orar 10.00 şi 20.00, prin achiziţionarea biletelor disponibile atât în format electronic pe Entertix.ro, cât şi direct, de la casa de bilete amplasată la intrarea din str. Gabroveni 50-53.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre cele mai mari proiecte expoziţionale din România dedicate celebrului pictor suprarealist, „Universul lui Salvador Dalí” dezvăluie publicului laturi mai puţin cunoscute ale operei daliniene, prin 170 de obiecte de artă valoroase, de la grafică, litografii, gravuri la sculpturi de mari dimensiuni, sculpturi-bijuterii incrustate cu pietre preţioase la miniaturi din aur şi mobilier, într-o reinterpretare suprarealistă a conceptelor clasice ale realităţii.

Artist versatil, cu un repertoriu ce a cuprins pictură, sculptură, film, design şi nu numai, Salvador Dalí continuă să inspire şi să fascineze publicul de pretutindeni. La ARCUB, publicul are ocazia unică de a pătrunde în imaginaţia debordantă a unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti suprarealişti prin varietatea de obiecte de artă prezentate, din care nu lipsesc celebrele simboluri daliniene inspirate din obiecte aparent banale: ceasurile moi (ce reflectă fluiditatea timpului), cârjele (o punte între realitate şi vis), sertarele (ce reflectă inconştientul - influenţa directă a teoriilor freudiene asupra artistului), fluturii (renaşterea şi întruchiparea sublimă a frumosului), îngeri (puritatea şi conştiinţa divină), oul, melcii (un contrast între exteriorul dur şi interiorul moale).

Dacă sculpturi de mari dimensiuni precum Capul lui Beethoven reflectă fascinaţia lui Dalí pentru celebrul compozitor german, operă de artă inspirată, după cum însuşi Dalí mărturisea, de modul în care se mişcau norii după o furtună, gravuri şi litografii prezentate la ARCUB ilustrează imaginile fantasmagorice preferate de artist, în combinaţie cu peisajele catalane aride care l-au marcat pentru totdeauna, precum seria Nouă peisaje,  sau interpretări suprarealiste ale virtuţilor şi viciilor, în Bestiarul lui La Fontaine. Gravurile şi litografiile Salvador Dalí expun publicului nu numai creativitatea incomensurabilă a artistului, ci şi abilitatea acestuia de a folosi o varietate de tehnici tipografice pentru a-şi ilustra ideile.

În clădirea monument istoric a Hanului Gabroveni, vizitatorii au oportunitatea de a pătrunde în lumea spectaculoasă a artistului spaniol, unde sculpturi precum „Venus girafă”, „Omagiu adus modei”, „Sclavul lui Michelin” (o interpretare daliniană a constrângerilor moderne asupra artei), sau sculpturi-bijuterii precum „Dansul timpului II”, „Alice în Ţara Minunilor” oferă vizitatorilor o altfel de perspectivă asupra subconştientului.

Totodată, experienţa VR disponibilă în cadrul expoziţiei transformă complet modul în care participanţii se conectează cu creaţiile artistului.

Experienţa de vizitare poate fi completată şi de un ghid audio, ce oferă informaţii complete despre operele de artă expuse. Experienţa VR şi ghidul audio pot fi achiziţionate prin pachetele de bilete disponibile, dar şi separat, online şi fizic, direct în locaţie, la costul de 10 lei, respectiv 15 lei.

Biletele pot fi achiziţionate, la preţuri variabile în funcţie de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, Entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53).

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB - Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spaţiul expoziţional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.