Muzeul Naţional de Artă al României anunţă prelungirea perioadei de vizitare a expoziţiei „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” până duminică, 24 septembrie. În expoziţie va putea fi admirată, după ani de absenţă din patrimoniul MNAR, lucrarea „Bretonă lucrând” provenind dintr-o altă etapă a creaţiei artistului, petrecută în Franţa, recent achiziţionată de Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pentru prima dată după mai bine de 15 ani, Ministerul Culturii a achiziţionat, exercitându-şi dreptul de preempţiune, o operă de artă deosebită, care face parte dintr-un ansamblu de bunuri de patrimoniu cultural naţional retrocedate în natură moştenitorilor de drept, în urmă cu câţiva ani, de la Muzeul Naţional de Artă al României: tabloul „Bretonă lucrând (La fereastră)” a pictorului Nicolae Grigorescu, datând din perioada franceză (1876-1886). Este un succes faptul că, astăzi, după 40 de ani în care s-a regăsit la Muzeul Naţional de Artă al României şi după alţi ani în care a făcut parte dintr-o colecţie privată ca urmare a retrocedării, lucrarea lui Grigorescu se întoarce în muzeu pentru a fi admirată de toţi iubitorii de artă. Prin acest demers, reuşim nu doar sa reintroducem tabloul „Bretonă lucrând” în circuitul public, ci şi să începem să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja şi promova patrimoniul cultural naţional mobil”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

„Vrem să semnalăm publicului, în această expoziţie cu mare afluenţă de vizitatori, o lucrare de o deosebită valoare artistică, care se întoarce la muzeu prin grija Ministerului Culturii. Locul său va fi în Galeria Naţională, dar reîntâlnirea după mulţi ani cu publicul larg va fi într-o expoziţie de mare succes, în care majoritatea lucrărilor pot fi văzute după o lungă perioadă în care au stat departe de simeze, în depozitele noastre”, a spus Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.