”New Year’s Dissections”, prima expoziţie de amploare pe care artistul Pavel Brăila a deschis-o în Bucureşti la jumătatea lunii ianuarie, va putea fi vizitată până pe 22 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, expoziţia a fost programată să fie deschisă până pe 12 martie, dar, ca urmare a succesului înregistrat de la vernisajul din 13 ianuarie şi până acum, ea va putea fi vizitată încă şase săptămâni.

Expoziţia care se desfăşoară pe ambele etaje ale galeriei aduce laolaltă lucrări video, serigrafii şi fotografii, majoritatea inspirate de Republica Moldova şi Chişinău, oraşul natal al artistului. Printre lucrările expuse în premieră la Eastwards Prospectus se numără seria ”Stolen Billion”, inspirată de ceea ce a fost numit ”jaful secolului” - furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei.

Tot în premieră sunt expuse câteva lucrări video noi ale artistului: ”Foaia de control”, care aminteşte de alfabetele diferite folosite în funcţie de împrejurările politice, prin intermediul unei maşini de scris ale cărei litere chirilice sunt înlocuite de cele latine, şi ”Narrated History”, o serie de interviuri de rememorare realizate de Pavel Brăila cu părinţii şi alţi membri ai familiei.

Tema amintirilor este prezentă şi în lucrările video ”Recalling Events” şi ”Kick Off”, în timp ce New Year’s Dissections, care dă titlul expoziţiei, este un jurnal vizual al unei seri de Anul Nou în Moldova, când oamenii ciocnesc paharele de şampanie la miezul nopţii atât după ora Chişinăului, cât şi după ora Moscovei.

Pavel Brăila (născut în 1971) a participat, începând cu jumătatea anilor ’90, la numeroase expoziţii şi festivaluri de film, cu filme, lucrări video, fotografii şi performance-uri. Şi-a câştigat faima internaţională odată cu selectarea la documenta11 (Kassel, 2002), cu filmul ”Shoes for Europe”. A fost prezent în programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfăşurate în spaţii publice din Sankt Petersburg, şi a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expoziţia Universală (Milano, 2015). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.