Prima expoziţie itinerantă de cahle pictate transilvănene, "Teracota, mon Amour!", va fi găzduită din 3 martie de Castelul Cantacuzino la Buşteni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cahlele sunt manufacturate de Teracota Mediaş, ultima fabrică de sobe presate şi pictate manual din România.

Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, la ora 15.30, la Castelul Cantacuzino. La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv sculptoriţă Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universităţii Naţională de Arte din Bucureşti.

Expoziţia "Teracota, mon amour!" este o colaborare între Asociaţia Imbold şi Teracota Mediaş. Până acum, expoziţia a fost expusă la Noaptea Albă a Galeriilor în Bucureşti şi de Ziua Naţională a României în cetatea Alba Iulia. 

Expoziţia de la Castelul Cantacuzino este realizată în cadrul Alpin Film Festival şi este disponibilă pentru vizitare în perioada 3 martie - 3 aprilie. Publicul o va putea vedea apoi în Sibiu şi Iaşi.

Alături de piesele ceramice, "Teracota, mon amour!" expune şi o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben şi montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori. După 110 ani, fabrica are aproximativ acelaşi număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleaşi tehnici şi materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată şi pictată manual. În arhiva fabricii este adunată o colecţie amplă de cahle şi mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate şi expuse la Castelul Cantacuzino în cadrul expoziţiei itinerante "Teracota, mon amour!", lansată în 2017 cu ocazia Nopţii Albe a Galeriilor la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.