Spaţiul Mezanin al Palatului Universul a găzduit miercuri vernisajul expoziţiei „Graphic Highlights”, proiect iniţiat de The Institute cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, care continuă demersul de susţinere şi promovare a tinerilor artişti, iniţiat de festivalul Diploma Show şi în afara celor 10 zile de festival. Expoziţia poate fi vizitată până la 29 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DIPLOMA Show, festivalul noii generaţii de artişti, arhitecţi şi designeri, a sărbătorit anul acesta 10 ediţii de-a lungul cărora a adus în faţa publicului larg lucrările de diplomă ale absolvenţilor de la facultăţile creativ-vocaţionale, a facilitat contactul tinerilor creativi cu profesioniştii din industrie, i-a susţinut şi promovat pe aceştia prin diferite proiecte speciale şi a contribuit la creionarea viitoarei generaţii de artişti. Cu ocazia ediţiei aniversare, The Institute, prin Brennan Group, a realizat un studiu în rândul a 322 studenţi şi absolvenţi de arhitectură şi arte plastice, cu scopul de a calibra şi realinia festivalul la nevoile şi aşteptările acestora. Rezultatele acestui studiu vorbesc despre importanţa festivalului ca rampă de lansare a tinerilor creativi, dar şi despre dorinţa acestora de a li se oferi contexte în care să interacţioneze cu alţi colegi de breaslă, dar şi cu seniorii din industrie, expoziţia actuală venind în întâmpinarea acestei nevoi şi continuând misiunea proiectului de a promova tinerii artişti şi în afara celor 10 zile de festival.

Expoziţia de faţă reuneşte într-un cadru restrâns o selecţie de proiecte prezentate în festival de-a lungul ultimelor patru ediţii, sugestive pentru interesele diverse, perspectivele originale şi temele creative pe care tinerii designeri grafici le abordează în lucrările lor. 

„Graphic Highlights vorbeşte despre spiritul creativ al noii generaţii de designeri grafici, despre preocupările multidisciplinare – obiect, video, ilustraţie, dar şi despre variatele surse de inspiraţie. Incluse în expoziţie sunt exerciţii de design editorial pe baza unor texte deja publicate sau a unor concepte originale - născute din pasiunea autorilor pentru anumite subiecte, proiecte autoreferenţiale de tip jurnal, cu focus pe ilustraţie, proiecte de tip de literă, dar şi cărţi experimentale care implică şi alte medii de manifestare (cum ar fi fotografia pe film)”, spune Teodora Dinu, director proiect DIPLOMA Show.

Astfel, Spaţiul Mezanin găzduieşte lucrările de licenţă sau disertaţie expuse la DIPLOMA Show între 2020 şi 2023 realizate de: Adela Aruxandei, Adelin Eliza Pîrvu, Adina Biet, Alexandra Dumitrana, Alisa Maria Matei, Andrei Albu, Cristina Creţu, Daia Grigore, Florin Enache, Maria Borţoi, Nicolae Titus Ungureanu, Silvia Dobre, Sorina Popescu, Valentin Lazăr.

Tot anul acesta, Diploma Show a decis să ofere o bursă unui tânăr absolvent, participant în cadrul festivalului din 2023. Bursa Cezar Arhip este o formă prin care The Institute îşi propune să susţină, de data aceasta, într-o manieră mult mai pragmatică, munca tinerilor creativi la început de drum. Bursa este acordată unui expozant Diploma Show şi recunoaşte potenţialul, talentul şi determinarea de care acesta dă dovadă.

Bursa, în valoare de 3000 Euro, a fost acordată în 2023 Oanei Sas care a participat în cadrul festivalului cu lucrarea de grafică Gheruţe de ceară. Ea a fost selectată de echipa The Institute din cei 131 expozanţi ai festivalului DIPLOMA Show 2023.

Oana Sas (n. 1999) a absolvit masterul de Arte Grafice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, timp în care s-a bucurat şi de o bursă în Wrocław, Polonia, unde a studiat timp de un semestru, învăţând printre altele şi noi tehnici de gravură. În practica sa artistică recentă explorează calităţile expresive ale liniei şi texturii în tehnici grafice variate, căutând să creeze spaţii şi contexte atmosferice pe care diversele sale personaje alungite sau motivele repetitive utilizate frecvent să le poată popula. Abordând teme precum căutarea sau asumarea propriei puteri, trăirile şi frământările cotidiene personale sunt analizate fiind transpuse, prin tehnici tradiţionale sau experimentale, într-o formă cu caracter narativ. 

Expoziţia „Graphic Highlights” se desfăşoară în spaţiul Mezanin din Palatul Universul în perioada 20 decembrie - 29 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.