O explozie s-a produs joi pe o rampă de lansare de la Kennedy Space Center din Florida, de unde compania aerospaţială SpaceX se pregătea să lanseze în acest weekend o rachetă fără echipaj uman la bord, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cauza exploziei nu a fost deocamdată dezvăluită, iar autorităţile americane nu ştiu la ora publicării acestor informaţii dacă explozia a făcut victime omeneşti.

NASA afirmă că SpaceX efectua o pornire-test a motorului unei rachete pe care ar fi trebuit să o lanseze în spaţiu în acest weekend, cu misiunea de a plasa pe orbită un satelit.

Fotografii de la faţa locului arată o coloană uriaşă de fum care se ridică deasupra bazei spaţiale din Florida.

Potrivit BBC, forţa exploziei a zguduit clădirile aflate pe o rază de câţiva kilometri în jurul Centrului Spaţial Kennedy.

Reprezentanţii serviciilor de urgenţe au descris incidentul ca pe o ”anulare catastrofală în timpul unei testări statice a secvenţei de pornire” a motorului unei rachete.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Brevard County Emergency Management Office afirmă că explozia nu a reprezentat o ameninţare pentru siguranţa publică.

Potrivit CNN, explozia a avut loc la Space Launch Complex 40, a precizat Stephanie Martin, reprezentanta Biroului de Informaţii Publice de la Kennedy Space Center. 

Acea rampă este folosită de compania SpaceX pentru a lansa rachete care transportă provizii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar şi sateliţi.

Compania SpaceX nu avea programată nicio lansare joi dimineaţă.

Potrivit BBC, SpaceX doreşte să inaugureze o nouă eră în domeniul explorării spaţiale, prin construirea unor rachete reutilizabile şi lansarea unor zboruri spaţiale private la costuri permisibile. 

Compania americană utilizează rachete din gama Falcon-9 în cadrul unor misiuni de reaprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). 

În luna aprilie, SpaceX, o companie cu sediul general în California, a realizat o coborâre lentă la punct fix a rachetei sale Falcon-9, pe o platformă marină, după patru tentative anterioare nereuşite. 

David Shukman, editor al departamentului Ştiinţă de la BBC News, a explicat într-o scurtă analiză implicaţiile pe care le are acest accident. 

”Indiferent care sunt detaliile care au mers prost la acea rampă de lansare, explozia reprezintă o veste proastă pentru unul dintre cele mai ambiţioase programe spaţiale din toate timpurile”, afirmă David Shukman.

SpaceX mizează foarte mult pe conceptul unor zboruri spaţiale ieftine, cu frecvenţă mare şi spre destinaţii îndepărtate. Pornirea-test a unui motor spaţial ar fi trebuit să fie o simplă rutină, parte a unei serii accelerate de lansări spaţiale.

Dincolo de aceste lucruri, SpaceX vrea să intre în istorie prin reutilizarea unuia dintre uriaşele etaje superioare ale rachetelor sale care revin intacte pe Terra după lansări. Compania americană se pregăteşte, de asemenea, să trimită astronauţi pe ISS.

În plus, CEO-ul companiei, Elon Musk, urmează să prezinte spre sfârşitul lunii septembrie planurile sale de implantare a unei colonii umane pe Marte şi să dezvăluie modalităţile tehnice prin care un astfel de lucru ar fi posibil.

Presa americană vorbeşte, de asemenea, despre o primă misiune a companiei SpaceX spre planeta roşie, fără echipaj uman la bord, care va decola peste doi ani. Însă toate aceste planuri au fost periclitate de explozia de joi de la Cape Canaveral, a concluzionat David Shukman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.