Cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom” va fi organizat, pe 16 iunie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00 dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului „Ulise” de James Joyce, realizată de Rareş Moldovan şi apărută la editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul de teatru „Molly Bloom”, în care joacă actriţa Raluca Gheorghiu-Culda, este o adaptare liberă de Radu Aldulescu după James Joyce, regia fiind semnată de Alina Hiristea, iar scenografia de Raluca Negoescu.

Spectacolul de teatru este inspirat de legendara Molly Bloom, personajul care descinde din paginile romanului „Ulise” al lui James Joyce. Comedia feminităţii se desfăşoară într-un flux continuu de gânduri şi trăiri, ca viaţa însăşi. Pentru prima oară în România, capodopera lui James Joyce ajunge pe scenă, prin personajul Molly Bloom, întruchipat de Raluca Gheorghiu-Culda, care reuşeşte o excepţională performanţă actoricească. Avem şansa să retrăim, împreună cu ea, celebra noapte din Dublin, ce urmează celebrei Bloomsday, sărbătorită peste tot în lume. Iubitorii de Joyce şi de teatru se vor bucura de spectacolul unei superbe Molly Bloom care reuşeşte să se elibereze, în cel mai surprinzător mod, din închisoarea căsniciei, din toate închisorile lumii.

Spectacolul este produs de Asociaţia Teatrul Proxim.

La dezbaterea pe marginea noii traduceri a romanului „Ulise” de James Joyce sunt invitaţi Dan Croitoru şi Radu Paraschivescu. Un eveniment moderat de Loreta Popa.

Bloomsday este un eveniment sărbătorit în lumea întreagă în 16 iunie, ziua în care se desfăşoară acţiunea romanului „Ulise”. În acest an, Bucureştiul se alătură celor peste 200 de oraşe din întreaga lume la această sărbătoare a cărei denumire a fost inspirată de numele personajului principal al cărţii, Leopold Bloom. În opinia Excelenţei Sale Paul McGarry, „Bloomsday este o zi din viaţa unui om obişnuit, este una dintre cele mai importante zile din calendarul cultural al Irlandei, iar temele din Ulise sunt universale şi rezonează cu oamenii din întreaga lume”.

James Joyce s-a născut la Dublin, în 2 februarie 1882. A studiat la University College din Dublin. În 1902 ajunge la Paris pentru a studia medicina. Din 1905 până în 1915 locuieşte la Trieste. În 1907 publică volumul de poezii „Chamber Music”, iar în 1914, volumul de povestiri „Oameni din Dublin”, primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta va deveni marele său prieten, care îl va sprijini constant. În 1915, Joyce se stabileşte la Zürich, unde rămâne până în 1919, iar în 1920 se mută la Paris. În această perioadă apar, în 1916, romanul „Portret al artistului la tinereţe”, iar în 1918 piesa „Exiles”. În 1922, chiar de ziua sa, apare „Ulise”. În 1939 publică „Finnegan’s Wake”. Se stinge din viaţă la Zürich, la 13 ianuarie 1941.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.