Rebelii din regiunea etiopiană Tigray, în conflict armat, au preluat controlul joi asupra oraşului Lalibela, celebru pentru bisericile sale săpate în stâncă clasate de UNESCO în Patrimoniul Mondial, în regiunea vecină Amhara, potrivit locuitorilor, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciocniri au avut loc în Tigray din noiembrie 2020, când premierul etiopian Abiy Ahmed a trimis trupe pentru a răsturna TPLF, partidul regional care a dominat mult timp politica naţională înainte de a ajunge la putere în 2018.

Şeful guvernului, premiat cu Nobel pentru Pace în 2019, a justificat această intervenţie drept răspuns la atacurile repetate ale acestei organizaţii împotriva taberelor armatei. Dar, în ciuda promisiunii unei victorii rapide, războiul s-a prelungit, luând o nouă turnură în iunie când forţele fidele TPLF au preluat capitala Tigray, Mekele, şi au obligat armata etiopiană să se retragă. 

De atunci, această mişcare duce ofensive armate în regiunile vecine, la est, în Afar şi la sud, în Amhara. 

Soldaţi şi miliţieni s-au mobilizat în unele părţi din Amhara pentru a respinge avansul rebelilor dar, potrivit mai multor locuitori din Lalibela contactaţi de AFP, oraşul lor a căzut joi fără să opună rezistenţă. 

Lalibela, locul unde se află biserici de secol XIII cioplite în stâncă, este considerat un sit sfânt pentru milioane de ortodocşi, potrivit BBC. 

Există aici 11 peşteri rupestre monolitice medievale care datează din secolele XII-XIII. Au fost construite pentru pelerini, care nu puteau ajunge în Ţara Sfântă.

Bisericile au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial de UNESCO în 1978. Ele sunt administrate de preoţi ai Bisericii Ortodoxe Etiopiene  Tewahedo.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.