BBC a pierdut drepturile asupra ”The Great British Bake Off”, cea mai populară emisiune din peisajul media britanic. ”Războiul” dintre posturile de televiziune din Regatul Unit care doreau să achiziţioneze show-ul a generat o veritabilă dramă naţională, în care s-au implicat inclusiv câţiva politicieni de prim rang, informează Le Nouvel Observateur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concurenţi politicoşi, prezentatori şi juraţi binevoitori, roboţi de bucătărie în culori pastelate, câteva steaguri naţionale (cunoscute sub numele de ”Union Jack”), totul fiind plasat sub un cort alb, în mijlocul unui peisaj plin de verdeaţă - acesta era decorul în care se desfăşura emisiunea ”The Great British Bake Off”, difuzată de BBC One. 

De peste şase ani, episoadele din această emisiune au atras în faţa micilor ecrane peste 10 milioane de telespectatori. Depăşind sfera unui simplu concurs culinar, ”The Great British Bake Off” a devenit un fenomen social: emisiunea a fost lăudată pentru felul în care era realizată, sub forma unei ode aduse diversităţii, dar şi pentru arta sa gastronomică. În supermarketurile britanice, formele de prăjituri şi cărţile de reţete au fost, din nou, la mare căutare.

Era o emisiune care valora aur curat. Love Productions, compania care realizează acest show TV, cunoaşte acest aspect şi a decis să profite cât mai mult de pe urma popularităţii emisiunii. Pe 12 septembrie, şedinţa ţinută pentru renegocierea contractului ce vizează difuzarea emisiunii s-a încheiat după o singură oră de discuţii: BBC a propus 15 milioane de lire sterline pentru trei noi sezoane, însă Love Productions a cerut 25 de milioane de lire sterline. Negocierile s-au oprit brusc.

Platforma online Netflix şi postul TV privat ITV au intrat în cursa pentru obţinerea drepturilor de difuzare, însă Channel 4, un post public finanţat prin publicitate, a câştigat licitaţia. BBC, deja fragilizată în urma unui plan de economii cerut de guvernul britanic, acuză o ”lovitură de stat”. Drama generată de emisiunea ”The Great British Bake Off” a cristalizat ”vulnerabilitatea instituţiei televiziunii publice britanice”, a concluzionat o sursă de la Financial Times. 

Tabloidele au jubilat şi au publicat pe prima pagină articole ce descriau furia fanilor, dezgustaţi să îşi vadă emisiunea preferată întreruptă de reclame şi agasaţi de aroganţa postului Channel 4 şi a companiei Love Productions. 

A urmat o nouă lovitură de teatru, care are capacitate de a ”îngropa” şi mai mult emisiunea: jurata Mary Berry şi duoul de prezentatoare ”Mel şi Sue”, adorate de public, au anunţat că nu vor continua această emisiune pe postul Channel 4, spre deosebire de Paul Hollywood, al doilea jurat, căruia Channel 4 i-ar fi propus un contract de 1,2 milioane de lire sterline pe trei ani. Societatea britanică nu duce lipsă de subiecte mai grave, însă cazul a degenerat într-un scandal public şi a devenit o veritabilă dramă psihologică.

Chiar şi Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, s-a declarat emoţionat de acest caz, la Birmingham, pe 17 septembrie. Indignarea telespectatorilor era descrisă pe o pancartă afişată în timpul acelei reuniuni publice - ”Nationalizaţi «Bake Off»!” 

”Soarta emisiunii «The Great British Bake Off» reflectă ceea ce se întâmplă atunci când BBC este autorizat să externalizeze producţia sa de programe. Publicul a pierdut proprietatea asupra «Back Off»”, a răspuns Jeremy Corbyn de la tribuna evenimentului. Discursul politicianul a fost aplaudat de participanţi.

”Vreţi să vă recuperaţi emisiunea?”, a întrebat apoi Jeremy Corbyn. Spectatorii l-au aprobat imediat. 

”Pentru generaţia mea, «The Great British Bake Off» face parte din vieţile noastre. Ne permite să înţelegem mai bine minunata diversitate din Regatul Unit”, a scris autorul unei petiţii online care cere producătorilor show-ului ca emisiunea să rămână la BBC. Petiţia a fost deja semnată de peste 35.000 de persoane.

”Războiul” generat de ieşirea emisiunii din grila BBC este departe de a se fi încheiat. BBC lucrează deja la un program care să facă concurenţă postului Channel 4, în care telespectorii îi vor regăsi pe juraţii şi prezentatoarele celebrului concurs gastronomic. La rândul său, postul Channel 4 este dispus să facă absolut orice pentru a lansa emisiunea în 2017, în contextul în care un contract încheiat între Love Productions şi BBC îl împiedică să facă acest lucru.

S-a zvonit într-o vreme şi că participanta care a câştigat cea mai recentă ediţie a concursului ”The Great British Bake Off”, Nadiya Hussain, ar putea deveni prezentatoare a emisiunii ce va fi difuzată pe Channel 4. Nadiya Hussain, o talentată expertă în patiserie, originară din Bangladesh, este musulmană, poartă voalul islamic şi a devenit un simbol al integrării. Fotografiile sale au apărut pe primele pagini ale majorităţii ziarelor şi revistelor din Marea Britanie. Ea a devenit prezentatoarea versiunii pentru copii a concursului (difuzată de BBC), a unui documentar culinar despre Bangladesh (pe BBC), invitata mai multor emisiuni şi show-uri TV (tot pe BBC). Tânăra musulmană a avut chiar onoarea de a concepe o prăjitură specială cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a reginei Elizabeth a II-a. Channel 4 a dezminţit în cele din urmă în mod oficial faptul că ar fi încercat să o racoleze pe Nadiya Hussain, considerată noul ”copil-teribil” al audiovizualului public britanic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.