O eclipsă de Soare, care va fi vizibilă parţial din România, va avea loc în 25 octombrie, anunţă Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. „Nu încercaţi să vedeţi eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteţi pierde vederea”, avertizează specialiştii de la Observatorul Astronomic.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul ţării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul ţării, cu acoperire de 44%.

Eclipsa începe la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul ţării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute. 

Maximul eclipsei se produce şi la ore diferite, dar diferenţele sunt doar de câteva minute.

Pentru Bucureşti, maximul va fi la ora 13.38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.