Dragoş Neamu, director al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR) şi fost consilier la Ministerul Culturii, a răspuns pe Facebook acuzaţiilor aduse de directorul interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), afirmând că, de fapt, Ernest Oberländer-Târnoveanu nu poate accepta faptul că evaluarea activităţii sale manageriale din ultimii cinci ani, cu nota 6,80, a fost făcută de o comisie ”cât se poate de corectă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Domnul Ernest Oberländer este foarte supărat pentru evaluarea de care a dispus la sfârşitul mandatului şi acuză violent şi injust diverse persoane care ar fi responsabile de aceste presupuse manevre. După descrierile halucinante ale sale, aş fi parte dintr-o bandă organizată care mă duce cu gândul la cartelurile de droguri din Mexic şi Columbia. Omul nu poate accepta faptul că această comisie a fost una cât se poate de corectă”, a scris Dragoş Neamu, pe contul său de Facebook.

Fostul consilier a mai precizat că Legea managementului instituţiilor publice de cultură ar trebui să fie ”radiată în întregime şi uitată”, una dintre ”aberaţiile” pe care le curpinde fiind grila de evaluare.

”Îl anunţ pe domnul Oberländer că pe grila actuală, toate cele 168 de expoziţii organizate pe bune se notează cu un singur punct. Unul mare de tot! Iată unul dintre multele motivele pentru care a primit nota pe care a primit-o la evaluare. Este o concluzie logică pe care o trag, deşi nu cunosc deloc cum s-a desfăşurat această evaluare cu cântec. Nu a atins probabil punctele esenţiale din plan, cele mai bine notate, şi şi-a capacitat energiile manageriale doar pe lucrurile care contează cel mai puţin în termeni de evaluare”, a mai scris Neamu.

Muzeograful a punctat că în muzeele din toate celelalte ţări europene, există o tendinţă tot mai evidentă şi aplicată de a se organiza una, sau, cel mult, două expoziţii temporare pe an, astfel încât să se dispună de resurse financiare mai mari şi de timp de planificare şi conceptualizare mai mare pentru a le face mai atractive şi mai valoroase.

”Eu mi-am câştigat reputaţia prin muncă pe brânci şi contribuţie în sprijinul comunităţii muzeale europene, nu numai naţionale, nu prin sforării şi abuzuri de putere, cum ştiu că se fac din partea altora”, a continuat Dragoş Neamu.

Fostul consilier a amintit că nu şi-a folosit postura pentru a candida la funcţia de manager la Muzeul Naţional de Artă al României, deşi multe persoane au fost şocate de decizia sa, şi că a rugat-o şi pe soţia sa să nu candideze, deşi avea ”tot dreptul şi competenţele”.

”Am sancţionat ambii miniştri, atunci când am considerat că au greşit prin modul cum au tratat problemele din muzee. În schimb, ambii miniştri trăiesc momente greu de imaginat, şi prin grija unuia ca Oberländer. De ce? Pentru că şi Domnul Alexandrescu şi Doamna Şuteu trebuie să îşi gândească strategii de apărare şi să răspundă pentru că au introdus normalitatea şi preocuparea pentru eficientizarea sectorului pe agenda lor de lucru şi de acţiune. Oamenii aştia doi au ajuns acum să îşi chestioneze setul de valori şi de principii mereu şi mereu, pentru că au îndrăznit să schimbe unele paradigme din sistem. Uneori se pot înşela, alteori au greşit (eu aşa consider pentru unele dintre situaţiile ştiute de mine din relaţia cu ei), dar asta nu înseamnă că au făcut-o din rea intenţie. Nu sunt genul”, a mai scris Dragoş Neamu.

El a adăugat că a muncit ”pe brânci” în Ministerul Culturii pentru a debloca dosare ale unor muzee de pe circuitul de avizare.
El a mai punctat că nu s-a implicat în concursurile de evaluare de la Muzeul Naţional de Artă al României, de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, de la Muzeul Antipa, tocmai pentru a nu stârni suspiciuni şi ”alte porcării” care ”tot apar în spaţiul public”.

Totuşi, fostul consilier a spus că a propus evaluator la Muzeul Satului, fapt pe care îl regretă, întrucât au existat nemulţumiri legate de acest lucru.

În ceea ce priveşte evaluarea lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, Dragoş Neamu a scris că a avut o singură propunere de evaluator.
”Un om extraordinar de competent, un luptător şi un activist desăvârşit împotriva corupţiei din Sistem, care iese în stradă, trimite petiţii, le semnează, se specializează, se duce în lume să afle, un manager de muzeu căruia puţine i se pot reproşa. Sunt hoţ pentru că l-am numit? Dacă a pune un astfel de om într-o comisie înseamnă hoţie, atunci sunt foarte fericit să accept această titulatură”, a scris Neamu.

El a adăugat că deşi nu are nimic să îşi reproşeze în ”afacerea MNIR”, îşi reproşează că a tăcut de multe ori în privinţa lui Oberländer-Târnoveanu, deşi îi venea să ”plângă de durere şi de ciudă”, pentru că nu putea apăra interesele zecilor de angajaţi ai MNIR care îi trimiteau memorii şi semnale ale abuzurilor şi nedreptăţilor directorului.

Neamu a menţionat că a preferat să nu îi reproşeze public aceste nereguli directorului instituţiei muzeale, pentru a nu destabiliza imaginea Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi integritatea acesteia.

”RNMR este o organizaţie prea puternică şi prea independentă ca să depindă de un singur om, fie că acela sunt eu sau domnul Oberländer. Am inţeles asta într-un final, cam târziu ce-i drept, motiv pentru care am ieşit public cu acest comentariu”, a mai scris Dragoş Neamu.

Dragoş Neamu i-a reproşat fostului manager al MNIR, actual director interimar, că nu a participar la protestele împotriva abuzurilor ordonatorilor de credite asupra muzeelor, a politicilor devastatoare de comasări care se preconizau, a retrocedărilor fără soluţii ulterioare de muzee şi colecţii muzeale şi a abuzurilor legislative care duceau patrimoniu la distrugere, dar şi că nu a participat la cursurile de management sau de specializare în diferite domenii, deşi apărea semnătura sa de prezenţă.

Directorul RNMR l-a criticat pe Ernest Oberländer-Târnoveanu pentru că nu îşi respectă obligaţia morală de a-şi scrie ideile legate de noile tendinţe muzeale ale secolului XXI, din postura experienţei manageriale şi didactice pe care o are, aşa cum procedează ”marii manageri de muzee”.

”De unde vă pot citi domnule Oberländer marile dumneavoastră idei legate de noile tendinţe muzeale ale sec XXI, din postura marii experienţe manageriale şi didactice pe care o aveţi? Să ştiţi că marii manageri de muzee o fac. Este o obligaţie morală. Pe ceilalţi îi mai citesc, pe dumneavoastră, nu! Pentru asta aţi fost evaluat, nu pentru a câştiga cineva de pe urma vreunei uneltiri în defavoarea dumneavoastră”, a mai scris Neamu.

În finalul mesajului său, Dragoş Neamu l-a îndemnat pe directorului interimar al MNIR să îşi accepte eşecul cu demnitate, aşa cum şi el l-a acceptat în cazul Muzeului Antipa, fără să facă ”acuzaţii publice mizerabile”.

”Acceptaţi-vă eşecul cu demnitate, aşa cum şi eu l-am acceptat în cazul Muzeului Antipa, fără să ies cu acuzaţii publice mizerabile. Acum am o relaţie foarte bună cu contra-candidatul meu câştigător care văd că se comportă la fel de onorabil ca şi predecesorul lui. Validaţi-vă în spaţiul public printr-un concurs viitor deschis şi nimeni nu va mai avea ce să vă reproşeze. Oricum aveţi o serie de avantaje competitive din start, plus ceva relaţii la care noi nici nu visăm. Pentru mine nu aţi fost niciodată o miză în aşa fel încât să îmi pierd timpul pentru a vă pricinui necazuri. Pentru mine miza adevărată sunt muzeele din ţară şi mai ales cele din Reţeaua Naţională a Muzeelor din România”, a încheiat Dragoş Neamu.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, vineri, directorul interimar al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat că nota 6,80 pe care a primit-o de la Comisia de Evaluare a Ministerului Culturii pentru activitatea sa managerială din ultimii cinci ani face parte din manevrele constante de înlăturare a profesioniştilor din fruntea instituţiilor de rang naţional, ce aparţin unei grupări al cărui “modus operandi” seamănă cu cel al unei bande organizate, patronată şi dirijată, în continuare, de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

”Este vorba despre manevrele unui grup care sunt convins că, în cele din urmă, va ajunge în faţa justiţiei, organizat de Vlad Alexandrescu, din care fac parte foştii săi consilieri Dragoş Neamu şi Florian Matei Popescu, dar şi funcţionari din Minister care au cedat presiunilor şi şantajului acestora şi au participat la acte de ilegalitate flagrantă”, a spus directorul inerimar.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a precizat că nota 6,80 i-a fost acordată de o comisie alcătuită din ”impostori”, persoane care nu cunosc legea şi care nu au citit raportul de management şi anexele sale.

În urma evaluării, directorul MNIR a dat în judecată Ministerul Culturii, pe 19 iulie, la Tribunalul Municipiului Bucureşti, urmând să ceară daune, consultându-se cu avocatul care îl asistă.

Până la momentul publicării acestei ştiri, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu nu a răspuns solicitărilor agenţiei de presă News.ro, transmise în urma publicării interviului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.