Guvernul a decis să acorde finanţarea pentru două şcoli de vară la care vor putea participa tineri care provind din familii săseşti sau şvabe cu rădăcini în Transilvania şi Banat, în scopul promovării moştenirii culturale specifice ale celor două comunităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima ediţie a celor două şcoli de vară vor avea loc în vara anului viitor, potrivit proiectului iniţiat de către ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni şi dezvoltat în colaborare cu Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Tineretului şi Sportului, precum şi în baza consultărilor cu Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania şi cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din Germania.

”Proiectul  vine în sprijinul comunităţii de saşi şi şvabi plecaţi din România, prin facilitarea legăturii cu ţara şi promovarea în rândul generaţiilor tinere a moştenirii culturale specifice ca parte a comunităţii multietnice din Transilvania”, transmite Guvernul.

La fiecare şcoală de vară vor participa 30 de tineri, liceeni şi studenţi saşi şi şvabi din Germania care vor fi familiarizaţi cu patrimoniul cultural săsesc şi şvăbesc din România, cu limba română şi cu dialectele săsesc şi şvăbesc şi vor avea ocazia de a afla câteva noţiuni de bază privind istoria comună a grupurilor etnice germane din Transilvania.

Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni va aloca celor două proiecte suma de 535.700. ”Pentru zona Transilvaniei se va identifica posibilitatea realizării unui parteneriat cu Fundaţia Bisericilor Evanghelice din România, iar pentru zona Banatului se va urmări corelarea acţiunilor şcolii de vară cu acţiunile ce vor avea loc în cadrul programului Timişoara 2021 – Capitală Culturală Europeană”, se mai arată în comunicatul citat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.