Două opere ale artistului Banksy ce aparţin cântăreţului britanic Robbie Williams au fost vândute pentru 8,7 milioane de euro, miercuri, la Sotheby's din Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vandalised Oil (Choppers)”, o pictură în ulei reprezentând elicoptere militare într-un peisaj liniştit de ţară, a fost vândut pentru aproape 4,4 milioane de lire sterline (în jur de 5,3 milioane de euro). Preţul a depăşit estimările, fixate între 2,5 şi 3,5 milioane de lire sterline. 

Pentru Sotheby's, acest tablou ilustrează „mesajul antirăzboi” al lui Banksy, artistul stradal din Bristol (vestul Angliei) a cărui identitate rămâne un mister şi care îşi exprimă opiniile prin intermediul operelor sale. Deşi tabloul aminteşte de filmul american „Apocalypse Now” despre războiul din Vietnam, pare mai degrabă să evoce războiul din Irak, subliniază casa de licitaţii, amintind că Banksy s-a angajat contra acestui război şi a distribuit stencil-uri în timpul manifestaţiilor de la Londra din 2003. 

În cadrul aceleiaşi sesiuni de vânzări, o versiune a „Girl with balloon” a fost vândută la 2,8 milioane de lire sterline (în jur de 3,4 milioane de euro). Această operă aparţinea lui Robbie Williams, care a cumpărat-o direct de la artist în 2006. A fost estimată între 2 şi 3 milioane de lire sterline. Această imagine reprezentând o fetiţă ce ţine în mână un balon roşu în formă de inimă a apărut pe zidurile de la Londra începând din 2002 şi a fost reprodusă în diferite versiuni, între care în tablouri sau litografii. 

Preţul unuia dintre aceste exemplare, care a fost distrus parţial în timpul unei licitaţii, a fost vândut pentru 18,6 milioane de lire sterline (21,8 milioane de euro), în octombrie, la Londra, un record pentru artist. În martie 2021, altă operă, „Game Changer”, o pânză care omagiază personalul medical din perioada pandemiei de coronavirus, a fost vândută pentru 16,75 de milioane de lire sterline (19,5 milioane de euro) în beneficiul serviciului public de sănătate britanic. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.