Doina Cornea va fi omagiată prin programe speciale care vor fi difuzate în acest weekend de Televiziunea Română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, de la ora 14.00, TVR 2 va difuza o ediţie eveniment a emisiunii „Memorialul Durerii” dedicată Doinei Cornea. Telespectatorii vor putea urmări un interviu al disidentei, dar şi prima scrisoare trimisă de Doina Cornea postului de radio Europa Liberă.

Tot sâmbătă, de la ora 15.00, interviul realizat de Ioan Muslea şi Dan Curean este programat la TVRi. În aceeaşi zi, de la ora 17.00, interviul poate fi urmărit pe TVR 3.

Duminică, 6 mai, de la ora 17.00, TVR 3 difuzează programul „Acasă la Doina Cornea” – un portret realizat de jurnalista Liana Goţa.

Doina Cornea a murit, vineri dimineaţă, în locuinţa sa din Cluj-Napoca, a declarat pentru News.ro fiul ei, Leontin Iuhas. Ea avea 89 de ani.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. A fost publicist, traducător, profesor. În România comunistă, a transmis texte şi proteste prin intermediul postului de radio „Europa Liberă”. În 1980, Doina Cornea a realizat primul „samizdat”, un volum fabricat manual şi distribuit prin reţele de prieteni, denumit „Încercarea labirintului”. A fost urmat de alte patru traduceri-samizdat. A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie de Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, de unde a fost destituită în 1983 şi supusă unor anchete, interogatorii, bătăi si ameninţări. Între 1982 şi 1989, a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio „Europa Liberă". Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit manifeste de solidaritate cu muncitorii din Braşov, care s-au revoltat pe 15 noiembrie 1987. Ambii au fost arestaţi pentru 5 săptămâni. A fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestaţia stradală de la Cluj-Napoca din 21 decembrie 1989, sub gloanţe.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.