Documentarul" 1989. Jurnalul unei Revoluţii", realizat recent de Carmen Lidia Vidu şi produs de Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, va fi difuzat marţi, de la ora 21.00, pe TVR 3, când se împlinesc 31 de ani de la ziua care a schimbat România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După premiera de teatru documentar "Jurnal de România.1989", din vara acestui an, ce s-a desfăşurat sus pe teatru, în Amfiteatru TNB, regizoarea Carmen Lidia Vidu propune un nou proiect, bazat pe recentul ei spectacol. De această dată, cu elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană. La fel ca în spectacolul de teatru documentar, şi filmul alătură cele două tipuri de imagini (oficiale şi private) pentru a contura o privire mai nuanţată asupra Revoluţiei din 1989.

Astfel, documentarul îşi propune să fie un vehicul de comunicare, o invitaţie la dialog, plecând de la ideea că una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări şi să antreneze la dialog.

Cât de mult ne influenţează localizarea noastră şi cât de mult influenţăm noi comunitatea din care facem parte? Cum se compune imaginea Revoluţiei din 1989 din mărturiile celor care au trăit-o? Sunt doar câteva întrebări la care documentarul încearcă să ofere noi perspective, într-o problematică la care nu există răspunsuri tranşante.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale şi Florentina Ţilea, proiectul propune interviuri despre teme ca Securitatea, Procesul Ceauşeştilor, Revoluţie, Terorişti, realizate cu Germina Nagâţ, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

"Am emoţii", recunoaşte Carmen Lidia Vidu. "E prima mea premieră online. Anul ăsta pandemic m-a făcut să mă cercetez, opresc, depăşesc, reinventez, echilibrez... de toate. Sper că nu am lăsat să treacă degeaba acest an. Dedic acest film celor care au făcut Revoluţia din 1989. Viaţa mea într-o ţară liberă se datorează lor. Respect '89. A fost Revoluţie şi eu sunt un om liber fiindcă poporul român a avut curaj şi a ieşit în stradă. Jurnalele acestor actori deschid un dialog despre cum ne raportăm noi la istorie. Am fost crescuţi cu respect faţă de frică şi cred că avem în noi un soi de „viaţa mea nu contează”, „cine sunt eu ca să vorbesc”, „de ce să vorbesc când pot să tac” „revoluţia a fost făcută de ceilalţi”, „eu sunt doar o istorie cu i mic”. M-aş bucura să vadă cât mai multă lume acest film. Vizionaţi, vă rog distribuiţi, împărtăşiţi”, spune regizoarea.

Documentarul poate fi vizionat în continuare şi pe canalul de Youtube TNB (https://youtu.be/d9pUCGHnYP8), unde a avut loc premiera, la data de 16 decembrie, urmată de o premieră tv, pe Digi 24 , în seara de 20 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.