Programul dedicat fimelor documentare continuă în luna aprilie la Institutul Cervantes cu o serie de pelicule regizate de femei, în prim-planul cărora se află călătoria, văzută deopotrivă ca migraţie şi ca simplă deplasare: „Călătoria: speranţă şi disperare”. Filmele vor putea fi vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes, timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), în ziua indicată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia din acest an prezintă patru documentare regizate de femei, în care este uşor de recunoscut o abordare diferită a preocupărilor politice şi sociale. De la investigarea sinelui - ca o inevitabilă interogaţie vitală - până la denunţarea ecologică sau umanitară ca o trăsătură dureroasă a vremurilor noastre. Ideea de migraţie şi de deplasare traversează acest ciclu, fiind o trăsătură caracteristică a lumii noastre, uneori purtătoare de speranţă, iar alteori, de tristeţe sau disperare.

Zonazine Documentar este un program permanent al Institutului Cervantes, al cărui nume provine de la una dintre secţiunile Festivalului de Film de la Malaga, împreună cu care Institutul Cervantes organizează, în fiecare an, acest ciclu de documentare contemporane, realizate de creatori spanioli şi latino-americani din zona filmelor documentare mai ataşate formulelor experimentale şi cronicilor realităţii, potrivit unui comunicat remis News.ro. 

PROGRAM:

8 aprilie: "Cartas mojadas / Scrisori înlăcrimate" (2020), de Paula Palacios


De mai bine de zece ani, regizoarea Paula Palacios abordează multe dintre problemele care afectează societatea contemporană, dar mereu dintr-o perspectivă diferită de cele abordate în alte ţări occidentale. Scrisori înlăcrimate povesteşte, prin intermediul unei voci misterioase de pe fundul mării, o tragică epopee a istoriei noastre contemporane. Urmărind scrisorile schimbate între mame şi copii, însoţim barca Open Arms în cea mai dramatică misiune a sa: salvarea a 550 de persoane de la naufragiu. Dacă uităm că este vorba de o poveste adevărată, lucrurile devin de netrăit atunci când ne îmbarcăm la bordul unei nave a pazei de coastă libiene şi ajungem într-unul dintre cele mai periculoase locuri din lume, în Libia, unde fiinţele umane sunt maltratate şi înrobite.

15 aprilie: "A media voz / Cu jumătate de glas" (2019), de Patricia Pérez şi Heidi Hassan
Două regizoare, prietene din copilărie, se confruntă cu provocările dezrădăcinării în timp ce încearcă să îşi reconstruiască viaţa departe de Cuba. Filmul este un documentar etnografic emoţionant despre nostalgie, prietenie, rădăcini şi exil, şi care exprimă neliniştea unei întregi generaţii. Corespondenţa dintre cele două regizoare ale acestui documentar, tinere cubaneze forţate să îşi părăsească ţara în căutarea unui viitor mai bun, oferă un mozaic de imagini în care compoziţia vizuală delicată a vieţii lor cotidiene însoţeşte imaginea vremurilor  redate prin povestirea propriilor vieţi.

22 aprilie: "Sanmao, la novia del desierto / Sanmao, mireasa deşertului" (2020), de Marta Arribas şi Ana Pérez
Tandemul format din regizoarele Marta Arribas Veloso şi Ana Pérez de la Fuente ne oferă povestea a doi oameni din lumi radical diferite care au simţit imediat că sunt sortiţi unul altuia - marea scriitoare chineză care a unit Estul şi Vestul cu poveştile Saharei şi scafandrul spaniol José María Quero. Povestea relaţiei între doi oameni care ne dezvăluie periplurile, bucuriile şi tragediile lor.

29 aprilie: "Érase una vez en Venezuela, Congo Mirador / A fost o dată, în Venezuela, Congo Mirador" (2020), de Anabel Rodríguez Ríos
Un film de debut magistral semnat de Anabel Rodríguez Ríos, născută la Caracas, acest film cutremurător reflectă situaţia actuală a Venezuelei prin ochii a două femei, cu ideologii opuse, care văd cum satul lor, Congo Mirador, se descompune, abandonat între seceta provocată de schimbările climatice şi neglijenţa sau corupţia celor care ar putea să le prevină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.