"Memoria arhivelor", un nou proiect al Asociaţiei One World Romania, va consta în proiecţii de documentare descoperite de cinci cineaşti contemporani, care vor rula în perioada 29 octombrie - 12 noiembrie, în trei universităţi din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conceput ca o extensie a preocupării de mai mulţi ani a membrilor echipei pentru restituirea arhivelor documentare din patrimoniul naţional, concretizat până în prezent prin seria de proiecţii şi de DVD-uri „Sahia Vintage”, „Memoria arhivelor” propune spectatorilor filme documentare de arhivă descoperite de cinci cineaşti contemporani în timpul cercetării pentru unele dintre proiectele lor cinematografice recente. 

Cineaştii care participă în acest proiect sunt Radu Jude, Ivana Mladenovic, Dana Bunescu, Raluca Durbacă şi Ana Szel.

Împreună cu istoricii Adrian Cioflâncă, Corina Doboş, Mihai Demetriade şi Cristian Vasile, aceştia vor prezenta şi vor contextualiza filmele documentare de arhivă pe care le-au selectat pentru program.

În acest fel, pe de o parte, vor fi recuperate o serie de documentare, unele dintre ele nedifuzate public din momentul apariţiei lor iniţiale. Iar, pe de altă parte, sperăm că, prin faptul că au inspirat cineaşti în realizarea unor opere cinematografice noi, proiectul va atrage atenţia asupra importanţei arhivelor de film pentru cultura contemporană.

Sâmbătă, 9 noiembrie, la Humanitas Cişmigiu va fi lansată platforma online Sahia Vintage, evenimentul adăugându-se  cele patru din seria „Memoria arhivelor”. 

Primul eveniment al seriei va avea loc marţi, 29 octombrie, de la ora 19.00, în sala Albastră din UNATC „I.L.Caragiale” Bucureşti, şi propune publicului un calup de documentare de arhivă despre construirea Porţilor de Fier şi inaugurarea acestora de către I.B.Tito şi Nicolae Ceauşescu, din materialul utilizat în filmul „Ivana cea Groaznică”, regizat de Ivana Mladenovic. Ulterior proiecţiei, Ivana Mladenovic şi Ana Szel vor dialoga cu istoricul Mihai Demetriade.

Intrarea la eveniment este liberă, pe baza unei înscrieri prealabile la adresa de mail festival@oneworld.ro.

Ivana Mladenovic şi Ana Szel prezintă astfel programul de filme propus de ele: "Una dintre sursele de referinţă ale scenariului autobiografic de ficţiune „Ivana cea Groaznică” a cărui acţiune este plasată în Kladovo, un orăşel sârbesc de la graniţa cu România, o reprezintă istoria oficială a relaţiilor româno-sârbe, aşa cum rezultă din documentarele din anii '60-'70. Personajele de pe ambele maluri ale Dunării şi legăturile dintre ele, problemelele identitare ale Ivanei (o actriţă din Serbia, care trăieşte şi lucrează în România) sunt înţelese în contextul mai larg al evoluţiei relaţiilor de prietenie şi vecinătate dintre cele două ţări.

Materialele de arhivă au constituit iniţial o sursă de inspiraţie pentru secvenţa finală a filmului, o ceremonie din cadrul Festivalului prieteniei româno-sârbe, în care protagonistei i se înmânează cheia oraşului, gândită în cheie comică ca un re-enactment al ceremoniei oficiale de inaugurare a Hidrocentralei Porţile de Fier din 1972 la care au participat cei doi preşedinţi, Ceauşescu şi Tito.

În cadrul procesului de documentare am încercat să studiem comparativ imaginile de arhivă filmate în România şi în Serbia începând cu vizitele oficiale bilaterale din 1963, cu un an înainte de începerea lucrărilor de construcţie a Hidrocentralei Porţile de Fier I şi urmărind cronologic modul în care a fost consemnată oficial cooperarea dintre cele două ţări şi diferenţele istorice şi politice care rezultă.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.