Cumpărată cu 150 de euro de un comerciant de ocazie, apoi vândută cu 4,2 milioane de euro la licitaţie, o mască africană sculptată rară face obiectul unei bătălii judiciare în Franţa, iar statul Gabon s-a alăturat marţi procedurii, cu intenţia de a recupera această comoară, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proprietarii originali ai măştii poporului Fang, un cuplu octogenar din regiunea Eure-et-Loire (centrul Franţei), au sesizat instanţa pentru a anula vânzarea măştii către un comerciant de ocazie în septembrie 2021, a explicat marţi avocatul lor, Frédéric Mansat Jaffré, în faţa tribunalului din Alès (sudul Franţei).              

În imposibilitatea de a recupera obiectul, cuplul revendică valoarea măştii la finalul licitaţiei sale la Montpellier (sudul Franţei) la un preţ record în martie 2022.               

Cuplul, un grefier pensionat în vârstă de 88 de ani şi soţia sa, o casnică în vârstă de 81 de ani, au apelat la un comerciant de obiecte second-hand pentru a scăpa de vechiturile acumulate în casa lor de vacanţă din regiunea Gard (sudul Franţei). Printre aceste obiecte aparent lipsite de valoare se afla o mască sculptată în lemn care aparţinuse bunicului, fost guvernator colonial în Africa, pe care urmau să o vândă în cele din urmă cu 150 de euro în septembrie 2021, alături de suliţe, un cuţit de circumcizie, burdufuri şi instrumente muzicale.               

Comerciantul stabilise preţul "pe baza unor site-uri dedicate" şi a opiniilor unor licitatori "care nu doreau acest obiect", a explicat Patricia Pijot, avocata sa, subliniind că clientul său "nu este un evaluator profesionist sau un cunoscător de artă africană".

Comerciantul neagă orice intenţie de fraudă şi susţine că licitaţia a fost perfect legală. Ca dovadă a onestităţii sale, a precizat avocata sa, el s-a oferit chiar să plătească cuplului valoarea de 300.000 de euro estimată de către licitatorii de la casa de licitaţii din Montpellier pentru această "mască extrem de rară din secolul al XIX-lea, apanajul unei societăţi secrete a poporului Fang din Gabon".

În certificatul pentru prima vânzare, între cuplu şi comerciant, aceasta era descrisă ca fiind o "mască africană, de aproximativ 54 cm, cu o gaură, care urmează să fie restaurată, cu rafie şi un cercel din pânză roşie".

Catalogul licitaţiei de la Montpellier a precizat că acest obiect rar a fost "colectat în jurul anului 1917, în circumstanţe necunoscute, de către guvernatorul colonial francez René-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931), probabil în timpul unui turneu în Gabon".

Estetica acestei măşti, din care au mai rămas doar o duzină în lume, a inspirat pictori precum Modigliani şi Picasso.

Însă o a treia parte este cea care ar putea în sfârşit să recupereze masca.

La începutul procesului, marţi dimineaţă, la Alès, doi avocaţi care reprezintă guvernul de tranziţie din Gabon au cerut ca intervenţia lor voluntară să fie considerată admisibilă, pentru "a obţine anularea succesivă a vânzărilor acestei măşti, repatrierea ei şi consemnarea fondurilor".

Guvernul gabonez solicită, de asemenea, o "suspendare a procedurii" pentru a continua procedurile penale paralele lansate la tribunalul judiciar din Montpellier, a declarat preşedinta tribunalului, Olivia Betoe, care acţionează în numele autorităţilor din Libreville. După ce o primă plângere pentru manipulare de bunuri furate a fost depusă în martie 2023 de către colectivul Gabon Occitanie, care a dorit să alerteze autorităţile gaboneze, statul gabonez a depus el însuşi o plângere, tot pentru manipulare de bunuri furate, în septembrie. În acest context, se solicită restituirea măştii.

Decizia va fi pronunţată la 19 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.