Celebrul dirijor Sir John Eliot Gardiner, 80 de ani, l-ar fi pălmuit şi lovit cu pumnul pe basul William Thomas, în vârstă de 29 de ani, reproşându-i că a părăsit scena pe partea greşită după prima parte a operei „The Trojans” de la Festivalul Berlioz, relatează site-ul Slipped Disc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un martor anonim de la faţa locului a declarat pentru The New York Times că "nu au fost făcute aranjamente speciale pentru intrări şi ieşiri", adăugând că Sir Gardiner, "frustrat de ieşirea lui Thomas", s-a apropiat de acesta cu o jumătate de halbă de bere în mână şi a anunţat că vrea să i-o "verse în cap". După ce şi-a sfătuit superiorul să nu facă un astfel de gest, cântăreţul ar fi fost lovit.

„Publicul nu a văzut nimic”, spune Claude, care a asistat la concert. „Miercuri, am primit un SMS în care ni se spunea că dirijorul a fost înlocuit şi că a plecat în Anglia din motive de sănătate. Am fost surprinşi! Apoi, vestea atacului s-a răspândit şi a devenit oficială”. „Sir Gardiner părea un pic nervos când a fost aplaudat... dar asta nu este neapărat un indiciu”, observă el.

Miercuri dimineaţă, a doua zi după altercaţie, maestrul a plecat imediat la Londra pentru a-şi consulta medicul. El a fost înlocuit la scurt timp de asistentul său, Dinis Sousa. Potrivit agentului lui Sir John Eliot Gardiner, dirijorul în vârstă de 80 de ani suferise din cauza caniculei din regiune în noaptea precedentă. Căldura, coroborată cu o schimbare recentă a medicaţiei pentru probleme cardiace, ar fi putut duce la această izbucnire, pe care maestrul spune acum că o regretă.

Săptămâna aceasta, festivalul din La Côte Saint-André (Isère) a găzduit reprezentaţia în două părţi a operei „The Trojans”, care a fost cel mai aşteptat eveniment al acestei ediţii 2023. Incidentul, care a avut loc în curtea castelului Louis XI, a umbrit în cele din urmă prestaţia prestigioasei distribuţii a festivalului, printre care se numără Michael Spyres, Alice Coote, Adèle Charvet şi Lionel Lhote.

Cântăreţul William Thomas, care şi-a reluat rolul, miercuri seară, pentru a doua parte a operei, s-a exprimat şi el prin intermediul agentului său. "Toţi muzicienii trebuie să îşi poată practica arta într-un mediu lipsit de abuzuri sau violenţă fizică", a spus el.

Noi reprezentaţii ale operei majore a lui Berlioz sunt programate la Salzburg sâmbăta viitoare, la Château de Versailles pe 29 august şi, mai ales, la Royal Albert Hall din Londra pe 3 septembrie, în cadrul Proms. Potrivit The Telegraph, BBC, care organizează evenimentul muzical, este îngrijorat de această situaţie şi investighează "acuzaţiile de comportament inadecvat". Deocamdată nu se ştie dacă Sir Gardiner va reveni pentru a dirija aceste concerte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.