Stagiunea simfonică 2019-2020 a Filarmonicii "George Enescu" va fi deschisă de Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de maestrul Christian Badea, care îl are drept invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concergebouw, pe 3 şi 4 octombrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În program, Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53 de Antonin Dvořák şi Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.

"Stagiunea 2019-2020 a Filarmonicii George Enescu se deschide într-un context diferit şi cu semnificaţii multiple, datorită faptului că urmează imediat după încheierea unei ediţii a Festivalului Enescu de mare succes. Întâi de toate, felicit Orchestra şi Corul Filarmonicii pentru concertele de înalt nivel artistic realizate în Festivalul Enescu - în special excepţionalul Moise şi Aron de Schönberg, o lucrare foarte dificilă pentru orice instituţie muzicală mondială. Prin concerte si proiecte de mare relevanţă artistică din ultimii ani, precum Gurrelieder şi Wozzeck în Festivalele Enescu precedente, proiectul Parsifal de Wagner la Ateneu sau colaborări cu artişti şi dirijori de înalt nivel internaţional, Filarmonica George Enescu demonstrează că este prima instituţie muzicală a ţării. Suntem cu toţii conştienţi de glorioasa tradiţie a Filarmonicii şi de faptul că atât Orchestra şi Corul, cât şi Ateneul Român sunt branduri internaţionale vii si de mare valoare culturală, care merită susţinute pe măsura importanţei lor naţionale”, declară maestrul Christian Badea.

Liviu Prunaru
Liviu Prunaru

"Pentru prima săptămână de concerte a acestei stagiuni, după acel Schönberg memorabil de la Festival, revenim la două lucrări de tradiţie, îndragite de publicul Ateneului: Simfonia nr.1 de Brahms si Concertul pentru vioară de Dvorak. Sunt foarte bucuros să-l am partener artistic pe Liviu Prunaru, un muzician de excepţie, un violonist de mare rafinament şi eleganţa artistică”, punctează dirijorul.

Deschiderea stagiunii Filarmonicii „George Enescu”, după un eveniment grandios cum este Festivalul Internaţional „George Enescu”, este o provocare dificilă, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

"Ne-am străduit să ne ridicăm la nivelul de exigenţă impusă de statutul primei instituţii muzicale româneşti. Uşor de intuit existenţa unor dificultăţi de natură bugetară. Totuşi, consider că am reuşit în bună măsură să onorăm blazonul. Prima parte a stagiunii aduce pe scena Ateneului nume de mare prestigiu: dirijorii Christian Badea, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Gabriel Bebeşelea, Cristian Măcelaru, Alexander Walker şi solişti foarte apreciaţi: Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu, Ioana Goicea, Andrei Vieru, Andrei Ioniţă, Oliver Johnston. Concerte vocal-simfonice, camerale, corale, recitaluri. Săptămâna a doua din octombrie, îl găseşte tot pe Christian Badea la pupitrul orchestrei noastre, iar solist e un tânăr mult premiat - Mihai Ritivoiu”, a spus Andrei Dimitriu.

Managerul Filarmonicii mai spune că în această stagiune va continua şi seria Conferinţelor Ateneului cu scriitorul Mihail Şişkin, cel mai important autor rus contemporan şi singurul care a primit cele mai mari premii literare ruseşti, Marianne Birthler - dir. Institutului Gauck -, Ana Blandiana, o conferinţă a prof. Matei Cazacu (Paris) şi Conferinţa de Crăciun. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.