Directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dragoş Neamu, a transmis sâmbătă Agenţiei de presă News.ro punctul de vedere legat de decizia de a muta opera ”Cuminţenia Pământului” la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, spunând că universalitatea creaţiei lui Brâncuşi nu trebuie redusă la origini, ci la ideea de artă, şi că locul sculpturii este într-un muzeu de artă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ar trebui să discutăm despre asta foarte deschis şi fără să ne simţim ofensaţi. Cu cele mai bune intenţii. Părerea mea este că Brâncuşi a schimbat paradigma sculpturii universale, a transferat-o în modernitate. Pe cale de consecinţe, cred că universalitatea operei sale nu trebuie redusă la origini ci la ideea de Artă în cel mai bun sens al cuvântului”, a transmis Dragoş Neamu.

Directorul Reţelei afirmă că managementul Muzeului Satului este de necontestat, însă problema plasării sculpturii lui Constantin Brâncuşi trebuie să fie pusă într-un context corect.

”Eu cred că locul acestei opere este într-un muzeu de artă. Mai cred că argumentul cu numărul de vizitatori este unul corect, dar dacă îl încadrăm într-un context corect. Muzeul Satului are cei mai mulţi vizitatori şi un management bun, nu încape îndoială. Dar mai cred că argumentul care ar trebui să primeze este povestea operei şi a artistului, prin asta încercând să spun că noi ar trebui să privim de multe ori dincolo de obiect. Noi nu vedem decât obiectul într-un muzeu, din păcate, pentru că nu am fost educaţi să vedem şi relaţiile dintre obiecte, mediul, contextul, ce le pune în valoare. Din acest motiv obosim în marile muzee. Obosim fizic şi intelectual”, a mai spus el.

Sâmbătă, artistul Dan Perjovschi a publicat, pe pagina sa de Facebook, mai multe mesaje critice referitoare la mutarea operei ”Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. El spune că peste tot în lume Brâncuşi este expus în muzee de artă, nu la muzee de tehnică populară, şi că, dacă acest lucru se va întâmpla, îşi vrea banii donaţi înapoi.

Miercuri, Ministerul Culturii a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, a declarat joi, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, că sculptura ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de cea mai modernă sală a instituţiei, dar şi că va amenaja un atelier al lui Brâncuşi, după modelul celui de la Paris, pe pajişte, lângă han.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.