Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care coordonează proiectul Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR), a declarat miercuri pentru News.ro că noua adresă destinată instituţiei aflate în stadiu de proiect este o surpriză. Mulţumit de votul din camera decizională a Parlamentului, el a precizat că imobilul generos, cu o suprafaţă de circa 8.000 de mp, va avea nevoie de consolidare şi că un alt lucru bun în urma hotărârii îl reprezintă faptul că nu va mai fi nevoie de alte declaraţii ale ministrului Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, care va fi amplasat, conform documentului, în Calea Victoriei 218, unde se află imobilul Banloc-Goodrich.

„S-a votat în camera decizională legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocautului din România, în care am înţeles că se stabileşte ca adresa să fie Calea Victoriei 218. În prezent, imobilul care apaţine Ministerului public, conform celor scrise în proiect, este neutilizat. Urmează să fie făcută trecerea la «Elie Wiesel» după ce legea va fi promulgată de preşedinte”.

Suprafaţa este de aproximativ 8.000 de metri pătraţi, una „generoasă”, după cum a spus Florian.

„Necesită modernizare şi consolidare  şi amenajări speciale. Din câte ştiu, nu este monument istoric, aşa că intervenţiile vor putea fi făcute mai uşor. Este central, aproape de un alt spaţiu cultural, Palatul Cesianu, e un spaţiu generos”.

Deşi proiectul de lege, iniţiat în iunie 2019, i-a fost prezentat lui Alexandru Florian în mai multe rânduri, adresa nu era stabilită, astfel că şi pentru conducerea Institutului „Elie Wiesel” a fost o surpriză.

„Astăzi am luat la cunoştinţă despre acest imobil. Proiectul exista din iunie, dar nu avea o adresă fixată. În varianta finală apare acest imobil”, a adăugat el, ţinând să îl amintească pe deputatul Silviu Vexler, iniţiatorul principal. „E bine acum că nu mai este nevoie de Hotărâre de Guven şi de alte mesaje din partea Ministerului Culturii”, a încheiat Alexandru Florian.

Proiectul a fost aprobat săptămâna trecută de Senat.

Proiectul muzeal este un parteneriat între Administraţia prezidenţială, Guvernul şi Parlamentul României. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” este cel care îl coordonează.

MNIEHR va avea ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, pentru cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului.

Spaţiul avut în vedere pentru amplasarea MNIEHR era grădina Muzeului „Antipa”, fapt ce a stârnit o serie de controverse în mediul politic, dar şi online, precum şi afirmaţii contradictorii din partea ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.