Televiziunea Digi 24 a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, pentru ediţia emisiunii „Jurnalul de seară” din 16 ianuarie în care Cristian Tudor Popescu a comparat coafura purtată de Viorica Dăncilă cu „podoaba capilară a pavianului cu mantie”. Această sancţiune vine după ce jurnalistul a fost amendat cu 1.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru asocierea pe care a făcut-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comparat-o pe Viorica Dăncilă, premierul propus de PSD, cu o maimuţă, fără ca realizatorul Cosmin Prelipceanu, totodată redactor-şef al postului de ştiri, să intervină în vreun fel”, a fost reclamaţia înregistrată la CNA în legătură cu această emisiune.

„Iertaţi-mă, nu pot să mă abţin, este habsolut incorect ce fac, da uitaţi, coafura acesta îmi aminteşte de pavianul cu mantie, este o specie pă cale de dispariţie. Nu, nu pot să nu mă gândesc, este exact modul cum e aşezată podoaba capilară a pavianului cu mantie”, a spus Cristian Tudor Popescu în timpul emisiunii.

Membrul CNA Radu Herjeu a comentat pe pagina sa de Facebook declaraţia lui Cristian Tudor Popescu din această emisiune.

„«Iertaţi-mă, nu pot să mă abţin, este absolut incorect ce fac» Ştiţi că aşa a început CTP înainte de a face, după cum spunea după amendă de la CNCD, o «observaţie mondenă» despre coafura dnei Dăncilă pe care o compară cu a unei maimuţe? Cum adică, dânsul ştia că e absolut incorect ce face, dar se plânge că gestul sau a fost condamnat? Păi incorectitudinea nu trebuie taxată? CNA a votat o amendă de 10.000 de lei pentru Digi 24”, a scris Herjeu.

Amenda a fost dată în baza articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, şi articolelor 30 şi 34, alineatul 1 din Codul audiovizualului.

Potrivit articolului 3, alineatul 1 din Lege, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Articolul 30 din Cod prevede că furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Potrivit articolului 34, alineatul 1 din Codul audiovizualui, orice persoană are dreptul la propria imagine.

În luna ianuarie, Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru asocierea pe care a făcut-o în această emisiune, aceasta reprezentând o „hărţuire” şi încălcând „dreptul la demnitate” al prim-ministrului Viorica Dăncilă. Pentru comportamentul său şi lipsa de reacţie, moderatorul emisiunii, Cosmin Prelipceanu, a fost sancţionat cu o amendă în acelaşi cuantum pentru discriminare.

Cristian Tudor Popescu a anunţat că va contesta decizia CNCD, spunând că se consideră nevinovat şi că instituţia i-a făcut „o nedreptate flagrantă” care îi ridică semne de întrebare cu privire la obiectivitatea acestui organism.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.