Actorii Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache vor fi omagiaţi postum, duminică, de Ziua Mondială a Teatrului, pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de decernare postum a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul filmului şi teatrului va începe la ora 12.00, în Piaţa Timpului, în prezenţa urmaşilor artiştilor - Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Ilinca Manolache şi Irina Rădulescu.

La ceremonie va participa primarului general interimar al Bucureştiului, Ioan Răzvan Sava, informează Teatrul Metropolis.

Dem Rădulescu va fi omagiat de academicianul Răzvan Theodorescu, George Constantin de actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, Ştefan Bănică de actriţa Stela Popescu şi Dinu Manolache de actriţa Virginia Mirea.

”Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi înmânate moştenitoriilor lor întru talent şi pasiune. Alături de ei, actriţe-soţii, actriţe-mame. Ce poate fi mai frumos decât o duminică petrecută în familie”, declară George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

Dem Rădulescu s-a născut pe 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, şi a decedat pe 17 septembrie 2000, la Câmpina. A absolvit Facultatea de Teatru în 1954, la clasa Irinei Răchiţeanu-Şirianu, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Se considera “actor de inspiraţie”, iar atunci când juca spunea că intră într-o ”transă”. Din 1955, a devenit profesor de actorie la  Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a predat până la finalul vieţii şi a îndrumat şi format generaţii de actori. Împreună cu actriţa Adriana Şchiopu are o fiică, Irina Rădulescu, actriţă la Teatrul Mic din Bucureşti.

George Constantin s-a născut pe 3 mai 1933, la Bucureşti, şi a decedat pe 30 aprilie 1994, în Capitală. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1956, la clasa lui Nicolae Bălţăţeanu, făcând parte din ”promoţia de aur”, alături de Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu şi Eliza Plopeanu. Aşa cum spunea, a învăţat meserie “şlefuindu-se” pe lângă nume mari din teatrul românesc, precum Aura Buzescu, Ion Finteşteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie şi Liviu Ciulei. Printre cele mai importante roluri interpretate în teatru, actorul numea ”Prospero”, în regia lui Liviu Ciulei, ”Regele Lear”, în regia lui Radu Penciulescu, şi ”Timon din Atena”, în regia lui Dinu Cernescu. În ceea ce priveşte filmul, a jucat în peste 50 de pelicule. Fiul său, Mihai Constantin, este actor al Teatrului Bulandra şi al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ştefan Bănică s-a născut pe 11 noiembrie 1933, la Călăraşi, şi a decedat pe 26 mai 1995, la Bucureşti. După o imprimare la radio, actorul Radu Beligan l-a dus să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955, la clasa maestrului Finţi. A debutat la Teatrul din Galaţi, jucând alături de Gina Patrichi, Dana Comnea, Mihai Pălădescu şi Matei Alexandru. Din 1960, a revenit în Bucureşti, angajându-se la Teatrul ”Giuleşti”, apoi la Teatrul “Bulandra”. A evoluat atât în teatru, cât şi în film, colaborând cu regizori de renume. A fost căsătorit şi are doi fii. Unul dintre ei, Ştefan Bănică Jr., este actor al Teatrului Bulandra şi al Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Dinu Manolache s-a născut pe 13 mai 1955, în comuna Rogova (judeţul Mehedinţi) şi a încetat din viaţă pe 3 septembrie 1998, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1980, la clasa lui Octavian Cotescu. A devenit cunoscut după rolul din filmul “Fata morgana”, în regia lui Elefterie Voiculescu, unde a avut-o parteneră pe actriţa Diana Lupescu. Pe lângă activitatea pedagogică de la IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a fost asistentul lui Mircea Albulescu, a jucat pe scena Teatrul Mic din Bucureşti, până la sfârşitul vieţii. A fost căsătorit cu actriţa Rodica Negrea şi împreună au o fiică, Ilinca Manolache, actriţă la Teatrul Mic din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.