Prim-ministrul Dacian Cioloş a trimis un mesaj de condoleanţe apropiaţilor istoricului Mihnea Berindei, şeful Guvernului elogiind personalitatea istoricului care s-a remarcat atât ca dizident anticomunist, cât şi ca promotor al democraţiei în anii 90 în ţările Europei de Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înainte de Revoluţie, exilat în Franţa, i-a sprijinit cu generozitate pe disidenţii anticomunişti, a fost un critic neobosit al regimului Ceauşescu şi a mobilizat Vestul împotriva regimului totalitar de la Bucureşti. După anii '90, a devenit unul dintre principalii promotori ai deschiderii spre libertate şi democraţie a societăţilor postcomuniste, atât în România cât şi în alte ţări din estul Europei. Condoleanţe tututor celor care l-au iubit şi i-au fost aproape. Mihnea Berindei, un istoric care a creat istorie, rămâne un reper al verticalităţii şi credinţei în democraţie. Dumnezeu să-l odihnească”, scrie Dacian Cioloş în mesajul de condoleanţe/

Istoricul Mihnea Berindei, în vârstă de 68 de ani, a încetat din viaţă, a anunţat, duminică, Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Naţionale ale României. ”Mihnea Berindei (22 martie 1948 - 19 iunie 2016). Am pierdut un prieten scump. Alte cuvinte sunt de prisos astăzi", a scris Dorin Dobrincu, pe contul de Facebook.

Mihnea Berindei, istoric, autorul mai multor studii de turcologie publicate în special Franţa, a abordat în ultimii ani subiecte de istoria contemporană a României. A fost unul dintre membrii Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi coeditorul volumului ”Istoria comunismului din România: documente. Perioada Gheorghe-Gheorghiu-Dej (1945-1965)”, Humanitas, 2009, potrivit prezentării pe care o face Editura Humanitas.

Mihnea Berindei era membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului, transformat, în anii '80, în Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, al cărei purtător de cuvânt şi vicepreşedinte a şi fost.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.