Telescopul spatial Hubble ofera omenirii o nouă imagine impresionantă din Cosmos. Este vorba despre un roi de stele – Trumpler 14 – care reuneşte peste 2.000 de stele tinere situate la aproximativ 8.000 de ani-lumină de Pământ, undeva în centrul nebuloasei Carina Nebula.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În această regiune din spaţiu putem vedea una dintre cele mai mari concentraţii de stele masive şi extrem de luminoase din întreaga Calea Lactee. Aceste stele îşi găsesc rapid drumul prin vastele rezerve de oxigen şi au o durată de viaţă de numai câteva milioane de ani”, sustin specialiştii ESA.

Clusterul  Trumpler 14 are o vechime de numai 500.000 de ani, astfel că multe dintre aceste stele vor “trăi” intens şi vor muri tinere. Spre comparare, Soarele din Sistemul nostru Solar incă straluceşte deşi are 4,6 miliarde de ani.

 

Cea mai strălucitoare stea din imaginea surprinsă de Hubble este HD 93129Aa, care este de 80 de ori mai mare decât Soarele şi de 2,5 milioane de ori mai strălucitoare decât acelaşi Soare. În plus, temperatura înregistrată la suprafata HD 93129Aa este de 50.000 de grade Celsius, fiind una dintre cele mai fierbinţi din galaxie. Pentru a înţelege mai bine cât de fierbinte este aceasta stea, temperatura inregistrată la suprafaţa Soarelui este de “doar” 5.500 de grade Celsius.

Telescopul  Hubble a fost lansat în aprilie 1990. De atunci, acesta a furnizat imagini fabuloase ale galaxiei noastre, care au captivat publicul şi au oferit cercetatorilor şansa de a înîelege şi mai bine Cosmosul.

Imaginea impresionantă poate fi analizată cu ajutorul unui video realizat pe baza acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.