András Forgách - scriitor, dramaturg, traducător, considerat una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale maghiare de astăzi - va lansa la Bucureşti romanul "Dosarele mamei mele", pe 8 septembrie, de la ora 19.00, la sediul Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dosarele mamei mele" este o carte-eveniment care a redeschis dezbaterile despre rolul statului poliţienesc în Ungaria. Tot cu această ocazie va avea loc şi vernisajul expoziţiei inspirate de povestea din carte, un proiect semnat de fratele autorului, artistul vizual Péter Forgács.

Alături de autor, la evenimentul din seara de 8 septembrie vor mai lua parte Iulia Popovici, critic de artele spectacolului şi curator, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii - şi scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu - coordonatorul colecţiei ANANSI. World Fiction; moderatoarea dialogului: scriitoarea şi jurnalista culturală Alina Purcaru.

În martie 2014, András Forgách şi fratele său, Péter Forgács, s-au confruntat cu o realitate inedită din viaţa mamei lor, privind unele întâlniri secrete şi călătorii în străinătate din perioada 1975-1985. Această confruntare a generat un document cutremurător, şi anume cartea intitulată "Dosarele mamei mele" de András Forgách, respectiv expoziţia la fel de tulburătoare a lui Péter Forgács. Volumul lui András Forgách a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 2015, ediţiile următoare îmbogăţindu-se cu noi capitole care completează povestea familiei cu noi întâmplări-mozaic.

"Dosarele mamei mele", o poveste puternică în care familia şi politica se ciocnesc în timpul prăbuşirii regimului comunist maghiar, o scrisoare de dragoste deopotrivă întunecată şi tandră către o mamă victimă a istoriei.

Ediţia în limba română a cărţii, apărută în primăvara acestui an, este realizată după cea mai recentă versiune în limba maghiară a cărţii şi poartă semnătura scriitorului Andrei Dósa.

Romanul lui András Forgách care prezintă portretul mamei este parte integrantă a expoziţiei semnate de fratele său, Péter Forgács, a cărui metodă de lucru o reprezintă prelucrarea arhivei private. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul lui András Forgách constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană.
Expoziţia va fi deschisă până pe data de 24 septembrie 2021.

Evenimentul se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie privind sănătatea în contextul actual. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.