Un cunoscut jurnalist olandez a fost rănit grav după ce a fost împuşcat, marţi seară, pe o stradă din centrul oraşului Amsterdam, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia a spus că Peter R. de Vries a fost spitalizat în stare gravă. El a fost împuşcat la câteva minute după ce apăruse la o emisiune de televiziune.

Au fost trase cinci focuri de armă de la mică distanţă, iar de Vries, în vârstă de 64 de ani, a fost rănit la cap, potrivit presei locale.

Poliţia a transmis că trei persoane au fost arestate în legătură cu incidentul. Doi suspecţi au fost reţinuţi pe autostrada A4, la Leidschendam, iar al treilea, în Amsterdam. Este crezut că printre ei se află atacatorul.

De Vries primise anterior protecţia poliţiei după ce a primit ameninţări pentru implicarea, ca jurnalist de investigaţie, în cazuri penale.

Primarul oraşului, Femke Halsema, a spus că el „se luptă pentru viaţa sa” şi a condamnat atacul drept unul „crud, nemilos”.

Poliţia a făcut apel la martori şi la înregistrările CCTV, dar a cerut ca detaliile să nu fie publicate pe reţelele de socializare.

Regele Willem-Alexander şi regina Máxima au transmis că sunt „profund şocaţi” şi că „jurnaliştii nu trebuie să fie ameninţaţi şi trebuie să fie liberi pentru a-şi face munca lor importantă”, potrivit BBC.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a ţinut o conferinţă de presă după ce s-a întâlnit cu oficiali antiterorism la Haga. El a spus că jurnalismul liber „este esenţial pentru societate”.

Ministrul Justiţiei, Ferd Grapperhaus, a spus că de Vries este „un jurnalist extraordinar” şi un „luptător admirabil împotriva injustiţiei faţă de cei slabi”.

Peter R. de Vries a scris despre numeroase infracţiuni mediatizate, inclusiv răpirea în 1983 a magnatului berii Freddy Heineken. În 2013, cel care l-a răpit pe Heineken, Willem Holleeder, a fost condamnat pentru că l-a ameninţat pe de Vries.

Unul dintre cei mai cunoscuţi mafioţi din ţară, Holleeder, a primit o condamnare cu închisoarea pe viaţă în 2019 pentru implicarea în cinci crime.

De Vries a câştigat un premiu Emmy pentru munca sa de investigaţie în cazul uciderii adolescentei americane Natalee Holloway, care a dispărut în Aruba în 2005.

Postul de televiziune NOS a spus că el a fost frecvent purtător de cuvânt sau confident al martorilor în diverse cazuri. Jurnalistul a fost un fel de consilier pentru Nabil B, martor cheie al acuzării în cazul împotriva lui Ridouan Taghi, presupus traficant de droguri.

Suspectul marocano-olandez şi asociaţii lui sunt în prezent judecaţi în Olanda pentru crimă şi trafic de droguri.

Până la arestarea lui în Dubai, la finalul lui 2019, Taghi se afla pe lista Europol a celor mai căutaţi fugari ai Europei. Cazul este unul notoriu în Olanda, după ce primul avocat al lui Nabil B, Derk Wiersum, a fost asasinat în faţa casei lui din Amsterdam, în septembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.