Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, dovedeşte că nu ştie cine trebuie să negocieze cu proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, numindu-l marţi pe interimarul Muzeului Naţional de Artă al României - care a găzduit o perioadă opera de artă - drept cel care „a dat semne” Paulei Ionescu şi Alinei Şerbănescu. El a contrazis afirmaţiile făcute în ultimele luni de avocatul proprietarelor şi a spus că speră ca în octombrie să comunice primele rezultate ale negocierilor. De cealaltă parte, proprietarii spun că nu au fost contactaţi de nimeni din partea statului român până în prezent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ivaşcu a declarat marţi, la finalul audierii în Comisia pentru cultură din Cameră, că „în cazul Cuminţeniei Pământului, marea victorie este că am reuşit să dăm Hotărârea de Guvern de returnare a donaţiilor”.

Întrebat dacă statul mai doreşte achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, el a ezitat: „Nu am decis. Nu că voi renunţa sau… Ci pur şi simplu am constituit o comisie de negociere cu familia, să vedem şi care este poziţia lor. Doresc să continue sau nu, pentru că ei sunt proprietarii”.

Fiindu-i adus la cunoştinţă că proprietarii sculpturii au transmis prin avocatul Bogdan Grabowski de fiecare dată că nu au primit niciun semn din partea MCIN încă din luna februarie, Ivaşcu a punctat că „s-a discutat prin domnul director Constantinescu (Liviu Constantinescu, manager interimar al Muzeului Naţional de Artă al României, n.r.) şi au primit semne”.

Ministrul a declarat reporterilor că speră ca în luna octombrie să comunice primele rezultate ale negocierilor dintre echipa ministerului şi proprietari.

Contactat de News.ro, avocatul Bogdan Grabowski a spus că, în continuare, nu a fost primit niciun răspuns din partea statului legat de situaţia dată.

„Cu domnul Constantinescu, directorul interimar de la MNAR, am discutat doar despre comodat. Dumnealui nu avea nicio legătură cu negocierea. Dacă vor fi semne, să fie vizibile, pentru că până acum nu am primit absolut nimic din partea statului”, a declarat Grabowski pentru News.ro.

Sculptura lui Brâncuşi nu se mai află din luna iunie în custodia MNAR, deoarece instituţia nu avea bani suficienţi din partea ministerului pentru a plăti asigurarea.

Cât priveşte proprietarele, ele îşi doresc în continuare să vândă: „Doamnele vor să vândă. Dacă statului sau privat este altă problemă. Trebuie să se ajungă la un consens. Nu cred că se va întâmpla nimic în octombrie. Atunci se va discuta despre referendum, despre cine va fi remaniat. Dacă va fi remaniat domnul Ivaşcu, noul ministru va relua întreg procesul de la capăt”, a mai spus avocatul.

La solicitarea News.ro, MCIN a transmis la jumătatea lunii iulie că „în perioada următoare” va fi constituită o comisie care va analizat acest subiect. Ministerul aştepta la acea dată aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la verificarea activităţii instituţiei în mai multe domenii, printre care şi „Cuminţenia Pământului”.

Contactat de News.ro, avocatul proprietarilor operei de artă a lui Constantin Brâncuşi a precizat la finalul lunii august că „în continuare” nu a primit niciun semn din partea ministerului, deşi „Cuminţenia Pământului” a fost retrasă de la Muzeul Naţional de Artă al României la începutul lunii iunie şi au fost făcute, începând cu luna februarie, mai multe solicitări privind rezolvarea situaţiei.

Pe 16 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anunţat că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.

Proprietarii sculpturii "Cuminţenia Pământului", Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie 2016, care a fost apoi prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională "Brâncuşi e al meu", menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului", iar suma strânsă până pe 30 septembrie 2016, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 17 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a Ordonanţelor de Urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.