Vaccinul contra maladiei Covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford necesită "un studiu suplimentar", a indicat joi directorul general al grupului, după critici privind rezultatele anunţate, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acum că am găsit ceea ce pare a fi o mai bună eficienţă, trebuie să o validăm, deci trebuie să facem un studiu suplimentar", a declarat Pascal Soriot într-un interviu pentru agenţia Bloomberg. 

Rezultatele acestui nou studiu internaţional "ar putea fi mai rapid" de obţinut, "căci ştim că eficienţa este ridicată, aşa că vom avea nevoie de un număr mai mic de pacienţi", a precizat el.     

Potrivit acestuia, procedurile nu ar trebui să întârzie aprobarea de către cei care reglementează în Uniunea Europeană şi în Marea britanie, dar aprobarea din partea americanilor ar putea să întârzie.                 

Potrivit rezultatelor intermediare ale testelor clinice la scară largă realizate în Marea Britanie şi în Brazilie, laboratorul britanic a anunţat luni că vaccinul său este eficient în medie de 70%.                

Însă, în spatele acestui rezultat se ascund mari discrepanţă între două protocoale diferite: eficienţa este de 90% pentru voluntari care au primit mai întîi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar de doar 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat mai mult, cu două doze complete la o lună distanţă. 

În condiţiile în care administrarea unei jumătăţi de doză a fost din cauza unei erori, ceea ce explică faptul că doar 3.000 de pacienţi au urmat protocolul, rezultatele par să arate că primă schemă de vaccinare antrenează un răspuns imunitar mai bun. Grupul căruia i-a fost administrată jumătatea de doză era limitat la perosane cu vârsta de 55 de ani, fiind excluse cele din categoriile de vârstă cele mai vulnerabile.  

Prin noul studiu va fi evaluată eficienţa vaccinului pentru această doză mai redusă.            

Pentru moment, mai puţin promiţător decât cel al Pfizer/ BioNTech sau al Moderna, vaccinul AstraZeneca prezintă avantajul de a folosi o tehnologie mai tradiţională decât a celor doi concurenţi, ceea ce îl face mai puţin costisitor şi mai uşor de stocat pentru că este păstrat în frigidere şi nu la o temperatură foarte scăzută. 

Luni, AstraZeneca a anunţat că a avansat rapid cu fabricarea prevăzută a celor 3 miliarde de doze, care vor fi disponibile în 2021. Comparativ, Pfizer şi partenerul său BioNTech au anunţat 1,3 miliarde de doze de acum şi până la sfârşitul anului 2021. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.