Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a precizat, luni seară, referindu-se la scandalul iscat în jurul refacerii Bojdeucii lui Ion Creangă, că nu există geamuri termopan, gresie, faianţă care să fi alterat aspectul clădirii. Totodată, Alexe a afirmat că în urmă cu cinci ani Bojdeuca era încadrată la clădirile aflate în risc de colaps.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Costel Alexe a scris, luni seară, pe Facebook că informaţiile răspândite în spaţiul public pe tema refacerii Bojdeucii nu au nicio legătură cu realitatea. 
 
”Nu există geamuri termopan, gresie, faianţă, parchet sau alte materiale care să fi alterat structura sau aspectul Bojdeucii. Toate intervenţiile s-au făcut cu restauratori avizaţi, s-au folosit atât materiale, cât şi tehnici tradiţionale în restaurarea Bojdeucii. Doar câteva exemple. Pentru geamuri s-a folosit sticlă artizanală. Tavanul şi grinzile au fost restaurate, nu înlocuite. S-a înlocuit doar o parte a pardoselii, care era putrezită, cu acelaşi material ca cel iniţial. Şiţa era, de asemenea, putrezită şi a fost înlocuită cu şiţă bătută manual de meşteri populari”, a precizat şeful CJ Iaşi, Costel Alexe.
 
El a spus că, ”sub imperiul emoţiilor” de a vedea finalizat un proiect dorit de mult timp, a prezentat câteva fotografii cu Bojdeuca lui Ion Creangă, înainte de inaugurarea oficială a lucrărilor, dar că nu şi-a dat seama că ”atmosfera de la bojdeucă nu poate fi cuprinsă nici în poze, nici în cuvinte”. 
 
”Poate m-am grăbit, poate nu am comunicat suficient de limpede ce a însemnat procesul de restaurare şi reabilitare, iar pentru asta, îmi cer scuze”, a afirmat Alexe.
 
Şeful CJ Iaşi a dezvăluit că, în anul 2018, Bojdeuca era încadrată la clădirile aflate în risc de colaps, apa se infiltra, iar muzeul risca să se prăbuşească. 
 
Costel Alexe a declarat că Bojdeuca a mai trecut şi prin alte procese de restaurare, iar lucrările de acum s-au suprapus peste modificările făcute în urmă cu 38 de ani. 
 
”Planul şi execuţia lucrărilor au fost făcute de specialişti, arhitecţi, proiectanţi şi constructori cu experienţă, în care avem încredere. Nu a intervenit nimeni personal asupra planurilor aprobate de numeroasele autorităţi abilitate pe toată perioada implementării proiectului: Ministerul Culturii prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Municipiului Iaşi şi organismele europene. Proiectul a fost realizat în conformitate cu ceea ce s-a avizat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, aşa cum au constatat şi instituţiile avizatoare”, a precizat Alexe.
 
El a mai spus că valoarea lucrărilor decontate doar pe reabilitarea Bojdeucii se ridică la aproape 700.000 de lei, fără TVA.
 
”La acestea se adaugă lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii anexă, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă şi spaţiu de expoziţii temporare şi evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 897.465,51 lei fără TVA. În cadrul proiectului au fost incluse refacerea amfiteatrului, un important spaţiu educaţional, şi a circulaţiilor pietonale, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului şi de punere în siguranţă a Bojdeucii, ce au costat 1.468.186,35 lei fără TVA”, a menţionat Costel Alexe.
 
Şeful CJ Iaşi a menţionat că aşteaptă cu nerăbdare momentul redeschiderii oficiale a Bojdeucii, cel mai probabil în luna decembrie.
 
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat, luni, Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată asupra monumentului istoric ”Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei, prin analizarea proiectului şi prin deplasare la faţa locului.
 
Tot luni, prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost realizate lucrările de modernizare la Bojdeuca lui Ion Creangă. Prefectul ieşean susţine că ieşenii merită să ştie de ce restaurarea monumentului s-a transformat într-o controversă naţională.
 
Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă, considerată ”butaforie de lux” sau ”pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România.
 
Personalităţi şi cititori şi-au exprimat uimirea legat de cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat şi ca o pensiune de două margarete.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...