Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, afirmă, marţi, că restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a respectat întocmai proiectul aprobat în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice şi a primit avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi. El o invită pe Ralua Turcan, ministrul Culturii, la inaugurarea Bujdeucii, programată în luna decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a respectat întocmai proiectul aprobat în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice şi a primit avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi. Însuşi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi a declarat că a semnat fără emoţie recepţia lucrărilor efectuate la Bojdeucă”, a scris, marţi, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Acesta se declară încrezător că şi Corpul de Control al Ministerului Culturii, alături de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu, vor face o analiză obiectivă asupra calităţii lucrărilor şi a întregului proces de restaurare.

”Personal, vă spun că este un lucru bun că şi aceste instituţii vor verifica lucrările şi astfel vom putea reitera un lucru esenţial legat de reabilitarea Bojdeucii: proiectul a fost realizat în conformitate cu ceea ce s-a avizat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, iar lucrările de intervenţie şi de restaurare au respectat criteriile privind reabilitarea obiectivelor de patrimoniu”, a adăugat Alexe.

Acesta îi face o invitaţie ministrului Culturii: ”Cu această ocazie, îi fac o invitaţie publică doamnei ministru Raluca Turcan, de a ne fi alături la evenimentul de inaugurare a Bojdeucii lui Ion Creangă, în decembrie. Sper, astfel, să putem prezenta împreună acest simbol al culturii ieşene de care ne simţim cu toţii atât de ataşaţi”.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat, luni, Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată asupra monumentului istoric ”Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei, prin analizarea proiectului şi prin deplasare la faţa locului.

Tot luni, prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost realizate lucrările de modernizare la Bojdeuca lui Ion Creangă. Prefectul ieşean susţine că ieşenii merită să ştie de ce restaurarea monumentului s-a transformat într-o controversă naţională.

Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă, considerată ”butaforie de lux” sau ”pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România.

Personalităţi şi cititori şi-au exprimat uimirea legat de cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat şi ca o pensiune de două margarete.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.