Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) prevede să dea un aviz favorabil primului vaccin contra noului coronavirus "de acum şi până la finalul anului" în vederea distribuirii "începând cu ianuarie", a precizat sâmbătă directorul său, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă datele sunt solide, putem da undă verde primului vaccin de acum şi până la finalul anului şi începerea distribuirii lui din ianuarie", a declarat Guido Rasi, directorul Agenţiei Europene pentru Medicamentule (EMA), într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul italian Il Sole 24 Ore. 

Acest organism are drept misiune autorizarea şi controlarea medicamentelor în Uniunea Europeană. Unda verde finală, dată de Comisia Europeană, permite laboratoarelor să comercializeze medicamentul lor în toată Uniunea Europeană. 

EMA, care se bazează pe "6 sau 7 vaccinuri diferite la dispoziţie în 2021, a primit vineri "primele date clinice de la Pfizer pentru vaccinul său", precizează Guido Rasi. "Am primit de la AstraZeneca datele preclinice, cele de studiu pe animale care deja sunt în curs de evaluare şi avem mai multe discuţii cu Moderna", a enumerat el. 

Scoţând un vaccin pe piaţă în ianuarie, primele efecte asupra răspândirii virusului "vor fi vizibile în cinci, şase luni, esenţial vara viitoare", a explicat el. 

"Este evident că nu va fi posibil să vaccinăm pe toată lumea, dar ne concentrăm pe categoriile cele mai expuse, cum sunt persoanele în vârstă şi personalul din sănătate, ceea ce va începe să deblocheze punctele de transmitere", spune responsabilul.                

El crede că trebuie vaccinată "mai mult de jumătate" din populaţia europeană pentru "a putea asista la un declin al pandemiei", ceea va necesita "cel puţin 500 de milioane de doze în Europa".                

Pentru a vaccina pe toată lumea, "va dura cel puţin un an" şi "dacă totul decurge bine la sfârşitul anului 2021, vom avea o imunizare suficientă", a adăugat Guido Rasi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.