Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat duminică un mesaj pe pagina sa de Facebook cu privire la mutarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, în care spune că acţiunea are ca menire expunerea cât mai mare a operei, că aceasta nu va fi accesibilă doar bucureştenilor, deoarece va fi ”itinerată în România”, dar şi că proiectul de construcţie a unui atelier Brâncuşi la Muzeul Satului nu se află în planurile ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti“ este, în prezent, cea mai vizitată instituţie muzeală din Bucureşti, scrie ministrul Culturii. ”Mutarea «Cuminţeniei Pământului» în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine”.

Şuteu recunoaşte caracterul atipic al acestei mutări şi spune că ministerul vrea să creeze un cadru dedicat aceastei lucrări, care să servească drept punct de plecare pentru o ”regândire contemporană” a Muzeului Satului.

”Într-adevăr, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică. Modalitatea de achiziţie a «Cuminţeniei Pământului» a fost ea însăşi o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii îşi doreşte să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului în integralitatea sa, începând cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice şi menit integrării acestei opere în ansamblul artistic de la Şosea”, a mai scris Corina Şuteu.

Această regândire a Muzeului Satului pornind de la ”Cuminţenia Pământului“, dincolo de percepţia publică actuală, reprezintă, în ultimă instanţă, recunoaşterea naturii prin definiţie vii a muzeului ca instituţie, ami precizează ministrul.

”Faptul că, într-o primă fază, «Cuminţenia Pământului» va fi găzduită de Muzeul «Dimitrie Gusti» nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc.
În ceea ce priveşte construcţia unui atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, trebuie spus faptul că un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii”, a încheiat ministrul.

Sâmbătă, în mediul online, au apărut mai multe voci critice la adresa ideii de a muta sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a decis să plătească 11 milioane de euro până la finalul lunii noiembrie, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Între acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi şi ale directorului Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dragoş Neamu, care susţin că opera lui Brâncuşi trebuie să fie expusă într-un muzeu de artă şi că ideea construirii atelierului Brâncuşi, pe care directorul Paula Popoiu a expus-o într-un interviu acordat NewS.ro, este una nepotrivită.

”Acesta este sfârşitul: «Un atelier al lui Brâncuşi va fi reconstituit pe pajişte, lângă han»”, a scris artistul.

Miercuri, Ministerul Culturii a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de către stat şi că va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.