Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat miercuri pentru Agenţia de presă News.ro că se află la New York pentru a se întâlni cu producători şi distribuitori de film, dar şi cu diverse organizaţii în vederea realizării unei structuri mixte de subvenţie pentru teatrele independente româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peliculele ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, se numără printre cele 25 de producţii incluse în selecţia oficială a New York Film Festival (NYFF), care are loc în perioada 30 septembrie - 16 octombrie.

Ministrul Culturii, invitată de New York Film Festival pentru ediţia de anul acesta a evenimentului, spune că a profitat de această ocazie pentru a continua promovarea filmului românesc, având în vedere că ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.

”Este unul dintre anii foarte benefici pentru noi aici, pentru că dintr-un număr de 2.000 de filme care sunt trimise la New York nu ajung să fie prezentate decât 24 - 28 de pelicule, iar dintre ele două sunt româneşti. Asta dovedeşte că acţiunea în favoarea filmului românesc în America, întreţinută şi prin intermediul festivalului pe care l-am condus aici şi prin lucrurile care s-au făcut în ultimii zece ani, au dat roade”, a declarat Corina Şuteu pentru News.ro.

Regizorul Cristi Puiu a declarat, la finalul lunii august, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, că şansele ca România să primească o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar sunt zero, iar ca filmul să fie luat în calcul de Academia de Film Americană este nevoie de o promovare susţinută în Statele Unite şi de un buget pe măsură.

”Mă voi întâlni cu producători, cu distribuitori, pentru a continua lobby-ul pe care îl facem pentru filmul românesc în America, lucru care e mereu important. Piaţa de distribuitori care cumpără film românesc trebuie încurajată. Pentru americani, dacă nu ai distribuitor, nu ajungi să poţi fi prezentat în săli”, a mai spus ministrul. ”Am avut deja întâlniri cu o parte dintre distribuitori şi companii şi vor urma şi mâine”, a adăugat ea.

În plus, Corina Şuteu şi-a propus realizarea unei structuri mixte de subvenţie pentru teatrele independente româneşti. A contactat anumite organizaţii din New York - unele, finanţatoare, şi altele, de conţinut -, între care Trust for Mutual Understanding şi Lark, companie bazată pe teatru de text.

”Este vorba despre o schemă de susţinere pentru teatrul independent, care să nu fie exclusiv finanţat din banii ministerului, ci şi dintr-o colaborare mixtă între partenerii americani şi România”, a mai afirmat ea, menţionând că va participa şi la o seară de strângere de fonduri organizată de Leslie Hawke.

Pe 29 septembrie, Ministerul Culturii a anunţat că va porni, până la finalul acestui mandat, un program de finanţare a teatrelor independente, oferind câte 50.000 de euro pe an pentru trei companii de acest gen din România, şi propune înfiinţarea de teatre-cub, iniţial, în cele 14 oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Nu au fost stabilite încă detaliile şi etapele pentru desfăşurarea acestui proiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.