Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat miercuri pentru Agenţia de presă News.ro că se află la New York pentru a se întâlni cu producători şi distribuitori de film, dar şi cu diverse organizaţii în vederea realizării unei structuri mixte de subvenţie pentru teatrele independente româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peliculele ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, se numără printre cele 25 de producţii incluse în selecţia oficială a New York Film Festival (NYFF), care are loc în perioada 30 septembrie - 16 octombrie.

Ministrul Culturii, invitată de New York Film Festival pentru ediţia de anul acesta a evenimentului, spune că a profitat de această ocazie pentru a continua promovarea filmului românesc, având în vedere că ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.

”Este unul dintre anii foarte benefici pentru noi aici, pentru că dintr-un număr de 2.000 de filme care sunt trimise la New York nu ajung să fie prezentate decât 24 - 28 de pelicule, iar dintre ele două sunt româneşti. Asta dovedeşte că acţiunea în favoarea filmului românesc în America, întreţinută şi prin intermediul festivalului pe care l-am condus aici şi prin lucrurile care s-au făcut în ultimii zece ani, au dat roade”, a declarat Corina Şuteu pentru News.ro.

Regizorul Cristi Puiu a declarat, la finalul lunii august, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, că şansele ca România să primească o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar sunt zero, iar ca filmul să fie luat în calcul de Academia de Film Americană este nevoie de o promovare susţinută în Statele Unite şi de un buget pe măsură.

”Mă voi întâlni cu producători, cu distribuitori, pentru a continua lobby-ul pe care îl facem pentru filmul românesc în America, lucru care e mereu important. Piaţa de distribuitori care cumpără film românesc trebuie încurajată. Pentru americani, dacă nu ai distribuitor, nu ajungi să poţi fi prezentat în săli”, a mai spus ministrul. ”Am avut deja întâlniri cu o parte dintre distribuitori şi companii şi vor urma şi mâine”, a adăugat ea.

În plus, Corina Şuteu şi-a propus realizarea unei structuri mixte de subvenţie pentru teatrele independente româneşti. A contactat anumite organizaţii din New York - unele, finanţatoare, şi altele, de conţinut -, între care Trust for Mutual Understanding şi Lark, companie bazată pe teatru de text.

”Este vorba despre o schemă de susţinere pentru teatrul independent, care să nu fie exclusiv finanţat din banii ministerului, ci şi dintr-o colaborare mixtă între partenerii americani şi România”, a mai afirmat ea, menţionând că va participa şi la o seară de strângere de fonduri organizată de Leslie Hawke.

Pe 29 septembrie, Ministerul Culturii a anunţat că va porni, până la finalul acestui mandat, un program de finanţare a teatrelor independente, oferind câte 50.000 de euro pe an pentru trei companii de acest gen din România, şi propune înfiinţarea de teatre-cub, iniţial, în cele 14 oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Nu au fost stabilite încă detaliile şi etapele pentru desfăşurarea acestui proiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.