Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a răspuns scrisorii trimise de Vlad Alexandrescu, printr-un text publicat pe pagina sa de Facebook, prin care explică faptul că nu titularul portofoliului trebuie să intervină în desemnarea responsabilului ştiinţific de şantier arheologic şi prin care îi aminteşte că, în timp ce se afla în funcţia de ministru al Culturii, nu a avut obiecţii privind numirea lui Mircea Angelescu drept responsabil al şantierului Histria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cea mai mare parte a lucrurilor semnalate în scrisoarea dumneavoastră sunt cunoscute în spaţiul public, dar, după cum bine ştiţi, ele singure nu permit Ministrului Culturii să intervină în desemnarea responsabilului ştiinţific de şantier, atâta timp cât instituţia organizatoarea a cercetărilor arheologice de la Histria, Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan», l-a propus pe domnul Mircea Angelescu pentru această poziţie”, a scris Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

Ea îi aminteşte lui Vlad Alexandrescu că, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale de Arheologie din 6 februarie 2016, ”în timp ce dumneavoastră eraţi în funcţia de ministru al Culturii”, când a fost discutată lista şantierelor arheologice sistematice, ”nu au existat obiecţii la această nominalizare, fapt consemnat în procesul verbal al şedinţei”.

În consecinţă, scrie Corina Şuteu, ”am decis să semnez ordinul de ministru şi anexa cu şantierele arheologice sistematice prin care am instituit Planul Naţional de Cercetare Arheologică Sistematică pentru anul 2016”.

Ministrul Culturii nu poate refuza, ”decât în cazuri excepţionale”, o propunere de responsabil ştiinţific de şantier, venită din partea instituţiei organizatoare şi validată de plenul Comisiei Naţionale de Arheologie, mai explică Şuteu.

”Consider incorectă afirmaţia dumnevoastră conform căreia este «inadmisibil ca ministrul Culturii să numească în continuare drept responsabil al şantierului arheologic de la Histria o persoană dovedită de plagiat chiar de către Institutul de Arheologie, cercetată penal pentru acordarea unor autorizaţii ilegale şi implicată în mecanismele dubioase ale finanţării cercetărilor de teren», atâta timp cât domnul Mircea Angelescu este, în continuare, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan» şi nu a fost până acum condamnat de vreo instanţă judecătorească din România. Solicitaţi Ministrului Culturii să se substituie atât unei instituţii organizatoare de cercetare arheologică sistematică, cât şi instanţelor judecătoreşti, ceea ce ştiţi că nu este posibil”.

În scrisoarea sa, Vlad Alexandrescu atrăgea atenţia şi asupra Comisiei Naţionale de Arheologie.

În răspunsul său, Corina Şuteu spune că a decis să nu dea curs solicitării de abrogare a Ordinului de Ministru prin care a fost stabilită componenţa ei, ”întrucât nu am sesizat că a fost încălcată în vreun fel procedura legală în vigoare în momentul în care l-aţi semnat”.

”Vă asigur că problema arheologiei din România, în general, precum şi a sitului de la Histria, în mod particular, se află în centrul preocupărilor mele şi a echipei pe care o conduc la Ministerul Culturii, urmărind permanent respectarea legislaţiei în vigoare şi fiind mereu pregătiţi să protejăm patrimoniul arheologic al României”, a încheiat Corina Şuteu.

Vlad Alexandrescu a solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată Corinei Şuteu, schimbarea conducerii ştiinţifice a şantierului arheologic Histria, ocupată de Mircea Angelescu, pe care îl acuză de plagiat şi implicare în mecanismele dubioase ale finanţării cercetărilor de teren.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.