Piese de patrimoniu privind patru generaţii din familia Nestorescu - Calaigian - Chiriac din colecţia personală a artistei Corina Chiriac, au intrat în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. Ceremonia semnării actului de donaţie a avut loc joi, la Sala Lapidarium.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donaţia cuprinde piese variate: paşapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee şi diplome, medalii, certificate de naştere şi de studii, documente şi fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale şi alte obiecte personale de familie.

Potrivit MNIR, adunate timp de o sută de ani de tipograful şi graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, căsătorită Chiriac), de compozitorul şi profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) şi de fiica acestora, interpreta şi compozitoarea Corina Chiriac, această donaţie documentează istoria a patru generaţii.

Toate aceste obiecte de patrimoniu vor fi disponibile online în proiectele virtuale ale MNIR, iar mare parte a acestei donaţii va fi prezentată publicului într-o expoziţie temporară, spre sfârşitul lunii octombrie 2021, legată de aniversarea doamnei Corina Chiriac.

„În vara aceasta, cu ajutorul unei inimoase echipe de cercetători,  am donat Muzeul Naţional de Istorie a României un număr însemnat de obiecte adunate de către membrii familiei mele vreme de o sută de ani. Conducerea Muzeului a decis ca Ceremonia semnării Actului de Donaţie să aibă loc într-un cadru oficial, în prezenţa unor personalităţi importante din diferite domenii de activitate şi a membrilor presei acreditate. Cea mai mare parte a acestor obiecte vor fi prezentate într-o  expoziţie  ce va fi deschisă publicului începînd cu sfârşitul lunii octombrie.  Voi avea bucuria să vă ţin la curent. Pentru mine, această donaţie reprezintă un dar de suflet adresat generaţiilor viitoare care vor avea curiozitatea să vadă cum arătau diplomele de şcoală sau facultate în prima parte a anilor 1900, Trofeul meu cîştigat la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur la  ediţia 1971, rochii unice cu care am cîntat pe scenă în anii 1970-1980, fotografii, afişe de scenă, decoraţii şi distincţii, sau instrumente muzicale vechi şi obiecte personale. La împlinirea  a 51 de ani de la debutul meu artistic, aduc prin această despărţire elegantă, un elogiu plin de dragoste familiei mele,  străbunici, bunici şi părinţi, oameni de nădejde care au trăit creştineşte, drept,  frumos şi productiv, oameni dragi mie”, spune Corina Chiriac. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.