Coregrafa Miriam Răducanu, compozitorul Eugen Doga şi pianista Adela Liculescu se numără între laureaţi trofeelor speciale acordate la gala premiilor Radio România Cultural, care va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul de excelenţă al celei de-a 20-a gale a premiilor RRC îi va reveni coregrafei Miriam Răducanu. 

„Măiastra”, aşa cum a numit-o coregraful Gigi Căciuleanu, este unul dintre cei mai influenţi artişti români. Miriam Răducanu face parte dintre creatorii care depăşesc graniţele unui anumit domeniu. A fost mentor şi profesoară a mai multor generaţii de dansatori, descoperind şi formând personalităţi artistice, precum Gigi Căciuleanu şi Gheorghe Iancu. Celebrele ei „Nocturne”, începute în anii 1960 la Teatrul „Ţăndărică”, au fost prezentate în turnee internaţionale – la Edinburgh, Londra, Beirut, Roma, Tunis, Santiago de Chile, Berlin, Budapesta.

Premiul Radio România Cultural 20 va reveni editurii Humanitas, care a reprezentat, în anii 1990, un fenomen cultural cu un impact important asupra formării unei conştiinţe civice. Primul titlu al editurii Humanitas, „Fenomenul Piteşti”, de Virgil Ierunca, a apărut în februarie 1990 şi s-a vândut în peste 120.000 de exemplare.

Premiul Lux Mundi va fi acordat compozitorului Eugen Doga, membru al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, al Academiei Internaţionale „Petru I” din Sankt-Petersburg (Rusia), al Academiei de Arte şi Ştiinţe, Salzburg (Austria). În 1998, el a primit Medalia de aur „Omul secolului XX” (SUA). Celebrul său vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost recunoscut de UNESCO drept una dintre cele patru capodopere ale secolului al XX-lea.

Premiul „Celebrându-l pe Beethoven” va fi acordat pianistei Adela Liculescu, invitata specială, în ianuarie 2020, a concertului inaugural din suita „Anul Internaţional Beethoven”, organizată de Orchestrele şi Corurile Radio, pentru a interpreta „Imperialul”, de Ludwig van Beethoven.

În 2018, la trei ani de la câştigarea Concursului Bösendorfer, cu Concertul nr. 2 de Beethoven, ea a devenit „artist oficial” al celebrei fabrici de piane. Este absolventă a Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena şi are un palmares impresionant: în 2018 a câştigat premiul întâi la Prix du Piano Berna (Elveţia), în 2017 a fost distinsă cu premiul întâi şi premiul publicului la cele două mari Concursuri Internaţionale Brahms din Europa –  Pörtschach (Austria) şi Detmold (Germania).

Accesul la gala premiilor Radio România Cultural se va face pe bază de invitaţii care pot fi solicitate la numărul de telefon 021.303.1515, de luni până vineri, între orele 09.00 şi 14.00, sau la adresa de e-mail cultural@rornet.ro.

Gala va fi transmisă în direct la Radio România Cultural şi va fi înregistrată şi redifuzată de TVR3, coproducător al evenimentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.