Informaţii şi educaţie despre vin şi un nou mod de a înţelege gastronomia românească, în cuvinte pe care le folosim în fiecare zi - aceasta este “promisiunea autorului” celei mai recente cărţi publicate de Editura GastroArt, Cezar Ioan. Construită ca un “manual amical" pentru începători şi profesionişti, “Connaisseur fără ifose / Tot ce ai vrea să ştii despre vin. Şi ceva în plus” distilează experienţa dobândită de autor în cei 17 ani de activitate în domeniu - în calitate de jurnalist fondator al revistelor Connaisseur şi Vinul.ro şi organizator de concursuri, campanii de promovare şi evenimente de profil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poveşti de succes din domeniu - cu amănunte “din interior” care sunt adeseori picante - şi contextualizarea mediului social şi economic în care vinul şi gastronomia sunt puse în valoare sunt însoţite de un "dicţionar al vinului" cu ajutorul căruia oricine poate citi poate deveni cunoscător. “Cele câteva porunci (cam zece) ale băutorului de vin”, “Cum scoatem banii din buzunar pentru vin”, “Chiar - cât costă vinul bun la magazin. Dar la restaurant”, “Care sunt soiurile mai bune şi de ce”, “Ce vinuri nu îmi plac şi de ce” - sunt doar câteva dintre titlurile celor 20 de capitole ale cărţii. 
 
“Pentru mine, gastronomia (din care face parte şi vinul) e proiect de ţară serios, în sensul că re-cunoaşterea şi dezvoltarea acestei culturi neglijate pot aduce imagine bună de ţară şi plusvaloare economică, contribuind totodată într-un mod important la refacerea ţesăturii societăţii”, spune Cezar Ioan, care dă ca exemplu economiile mai dezvoltate în domeniu, cum sunt cele ale Franţei, Italiei, Spaniei sau, mai aproape, Greciei.
 
Cezar Ioan este activist pentru produsele tradiţionale (iniţiator al mişcării culturale “Revoluţia Pleşcoi”, distins cu Premiul Radu Anton Roman în 2006, şi al primului Congres naţional pentru gastronomia şi vinurile din România (2017-2019). Articolele şi evenimentele la care a fost iniţiator sau co-organizator au condus, în primăvara lui 2019, la legiferarea de către Parlament a primei duminici din octombrie drept Zi naţională a gastronomiei şi vinurilor din România. Este autor al câtorva mii de articole despre vin, organizator sau evaluator al mai multor concursuri de vin. 
 
Editura GastroArt este una de nişă, specializată în recuperarea de cărţi importante despre gastronomia de pe teritoriul actual al României: “Antologie de texte esenţiale pentru istoria gastronomiei româneşti”, “Reţete interbelice” de Constantin Bacalbaşa, “Bucătăreasa naţională / Carte de reţete din Ardeal de la 1874”, de JC Hinţescu, “Bucutăria română / Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi buffet” de la 1865, de Christ Ionnin, “Ospătăria lu’ Iancu / Bucate vechi”, de Dan Iancu sunt câteva dintre titlurile propuse de GastroArt celor interesaţi de istoria şi prezentul bucătăriei româneşti.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.