Reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Budapesta, Roma, Veneţia şi Madrid marchează Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, 19 februarie, printr-o serie de conferinţe, expoziţii şi proiecţii de filme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, organizează joi, 16 februarie 2023, ora 18.00, la sediul institutului, conferinţa „Brâncuşi - între Orient şi Occidentˮ, susţinută de criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară. În continuarea serii, vor lua cuvântul sculptorii portughezi José Aurélio şi P. João Sarmento SJ, care vor aduce un omagiu operei lui Constantin Brâncuşi. Artistul plastic José Aurélio va vorbi despre inspiraţia pe care i-a oferit-o Brâncuşi în propriul parcurs artistic, iar preotul jezuit João Sarmento va prezenta Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. De asemenea, în cadrul evenimentului, Pavel Şuşară îşi va prezenta volumul „Brâncuşi, un sculptor de la Răsăritˮ, (Editura Monitorul Oficial, 2020), în contextul primirii premiului „Lucian Blaga” al Academiei Române în anul 2022.

Institutul Cultural Român de la Beijing invită publicul la expoziţia de fotografie şi prelegerea „Constantin Brâncuşi - Architectura, sculptură locuităˮ duminică, 19 februarie 2023, ora 14.00, în grădina interioară a galeriei de artă JinShang Yuan. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate fotografii cu principalele opere de artă ale marelui sculptor, expuse în marile muzee din întreaga lume. Vor fi prezenţi Zhi Min (profesor universitar, vicepreşedintele Institutului de Sculptură din cadrul Academiei Naţionale de Artă a Chinei), Dorin Ştefan (arhitect şef al Centrului „Constantin Brâncuşiˮ din Craiova, membru al Uniunii Arhitecţilor din România), Lilian Tian (designer de interior, CEO WTL Design & galeria JinShang). Curator: arhitect prof. dr. Sorin Vasilescu.

Institutul Cultural Român de la Budapesta prezintă expoziţia de etnosculptură „Înainte de BRÂNCUŞI előtt”, solo-show M. C. Donici. Evenimentul va începe concomitent cu Deschiderea Timişoara 2023 Capitală Culturală Europeană, program pe care ICR Budapesta îl susţine şi îl promovează în acest fel. Instalarea expoziţiei de etnosculptură în galeria ICR Budapesta se va desfăşura duminică, 19 februarie 2023, între orele 14.00 - 19.00, cu accesul publicului, care va avea ocazia să intre în dialog cu artistul M. C. Donici. Vernisajul, în cadrul căruia flautistul Vlad A. Colar va susţine un recital, va avea loc luni, 20 martie 2023, ora 18.00. Expoziţia se va încheia joi, 23 martie 2023, ora 18.00, cu spectacolul de teatru „Marmeladovˮ, monodramă interpretată în limba maghiară de actorul Kocsárdi Levente.

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Trinitas TV, aduce în faţa publicului italian filmul documentar „Constantin Brâncuşi, între Pământ şi Cer pe Calea Sufletelorˮ. Documentarul va fi difuzat duminică, 19 februarie 2023, cu subtitrare în limba italiană, pe pagina de Facebook şi pe site-ul reprezentanţei din Roma. Produs de Trinitas TV şi realizat de jurnalista Cristina Liberis, filmul este dedicat lui Constantin Brâncuşi, cel care a marcat arta universală şi a redefinit termenul de „sculptură”. Documentarul prezintă cel mai mare ansamblu monumental dedicat eroilor căzuţi în primul război mondial: „Calea sufletelor eroilorˮ de la Târgu Jiu.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu, organizează, în perioada 19-26 februarie 2023, expoziţia „Brâncuşi. Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, care va cuprinde fotografii de epocă de la instalarea Coloanei Infinitului, parte a Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu, din Arhiva Gorjan. În expoziţie vor fi disponibile, spre consultare, trei cărţi publicate la Editura Brâncuşi: „Cuminţenia Pământuluiˮ - operă unică, ediţie bilingvă în română şi engleză, autor Doina Lemny; traducerea din franceză în română a volumului „BRÂNCUŞIˮ, autor Doina Lemny, apărută în 2012 la Centre Pompidou; „Documente din donaţii privind activitatea lui Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu în perioada 1937-1938”, autori Dr.Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu. De asemenea, în expoziţie va putea fi vizionat filmul „Brâncuşi. Ansamblul Monumental Calea Eroilorˮ, realizat de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Târgu Jiu, sub coordonarea ştiinţifică a Doinei Lemny, precum şi un film de prezentare a oraşului Târgu Jiu, în limba engleză, „Târgu Jiu. One Step to Infinityˮ, realizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu. Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 19 februarie 2023, ora 16.00, şi este inclus în seria de evenimente „Brâncuşi. Esenţa lucrurilorˮ, dedicate Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi de către Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu.

Institutul Cultural Român de la Madrid şi Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu Institutul Francez de la Madrid, cu sprijinul Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii şi al Consiliului Judetean Timiş, a organizat conferinţa „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, susţinută de istoricul de artă Doina Lemny şi comisarul general al României la Festivalul Europalia 2019, Ovidiu Şandor, în marja evenimentelor prilejuite de împlinirea, la 19 februarie, a 147 de ani de la naşterea artistului român Constantin Brâncuşi. Evenimentul, parte a manifestărilor prin care ICR promovează „Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023” şi a proiectelor culturale care celebrează 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), a avut loc marţi, 7 februarie 2023, la Teatrul Institutului Francez din Madrid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.