Conducerea executivă a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului a anunţat că va acţiona în instanţă Sindicatul Liber RomâniaFilm şi pe reprezentanţii săi legali pentru declaraţiile calomnioase apărute în presă, a confirmat pentru Agenţia de presă News.ro directorul general, Adrian Mironescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei care au făcut afirmaţiile vor răspunde în instanţă”, a declarat Adrian Mironescu. ”Fie vor demonstra cele spuse, dar nu au cum, pentru că nu au dreptate, fie vor plăti, dar lucrurile nu vor rămâne aşa. Nu am ajuns la vârsta asta ca numele meu să fie ţinta unor calomnii”, a mai spus directorul general.

Într-o scrisoare publicată luni pe site-ul Regiei, semnată de Adrian Mironescu, se fac mai multe precizări privind activitatea RADEF, drept răspuns la cele transmise în urmă cu o săptămână de sindicat, prin liderul Maria Bikfalvi.

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor ”RomâniaFilm” precizează că cinematograful Scala este în curs de restituire în natură către moştenitorii foştilor proprietari, ca urmare a Sentinţei Civile nr. 211/18.02.2009, pronunţate de Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a Civilă în dosarul nr. 43485/3/2006, irevocabilă prin Decizia civilă nr. 294/29.01.2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia a I-a Civilă din dosarul nr. 43485/3/2006. 

Consiliul de Administraţie al Regiei a decis, prin H.C.A. nr. 19 din 19.11.2015, punerea în executare a acestei sentinţe, prin restituirea în natură către moştenitorii foştilor prorietari a imobilului situat în Bucureşti, sector 1, cunoscut şi sub denumirea de cinematograful Scala.

”Până la perfectarea formalităţilor de restituire în natură a imobilului, s-a luat decizia utilizării spaţiului într-un mod cât mai eficient din punct de vedere economic, prin reducerea cheltuielilor de funcţionare, inclusiv a celor salariale, şi obţinerea de venituri prin închiriere pentru evenimente de scurtă durată, către diferiţi parteneri contractuali, printre care un cult religios, pentru 3 ore săptămânal (duminică dimineaţa), dar şi Fundaţia Geo Barton, în vederea susţinerii unor activităţi culturale. De altfel, în anul 2015, cinematograful Scala a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 7.922 lei, iar în anul 2014 suma de 13.023 lei. În aceste condiţii, cheltuielile totale s-au ridicat în anul 2015 la suma de 238.239 lei (suma în care nu sunt incluse impozitele şi taxele locale datorate). Rezultă clar că, din activitatea de difuzare film, pierderea la nivelul anului 2015 a fost de 230.317 lei”, se arată în scrisoare.

Despre cinematograful Patria, directorul aminteşte că a fost închis în luna decembrie 2015, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 282/18.11.2015 şi a faptului că imobilul din Bulevardul Magheru nr. 12-14 este încadrat ca prezentând risc seismic de gradul I.

”Având în vedere necesitatea eficientizării activităţii, aparatura de proiecţie transferată de la cinematograful Patria din Bucureşti a fost pusă în funcţiune la cinematograful Dacia din Piatra Neamţ, fapt care a determinat o creştere a încasărilor celui din urmă, după cum urmează: până în luna august 2016, acestea au fost de 233.663 lei, faţă de 10.677 lei pe tot anul 2015”, mai punctează Mironescu.

Cu privire la situaţia economică la care face referire Sindicatul Liber RomâniaFilm în scrisoarea deschisă transmisă în urmă cu o săptămână prim-ministrului şi Ministerului Culturii, se precizează că, din analiza încasărilor din cinematografe pe primele nouă luni ale anului 2015, comparativ cu primele luni ale anului 2016, se observă o creştere de 2,54 ori a încasărilor.

”A crescut de două ori şi numărul de spectatori în 2016, faţă de numărul de spectatori pe primele nouă luni ale anului 2015. La cele cinci cinematografe digitalizate, «Florin Piersic» Cluj, Patria Craiova, Dacia Piatra Neamţ, «Sergiu Nicolaescu» Tg. Jiu şi Arta Sibiu, a fost implementat un sistem electronic de emitere bilete, care permite monitorizarea online a încasărilor”.

În document se mai arată că actuala conducere a RADEF RomâniaFilm a obţinut mandatul în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, ca urmare a scoaterii la concurs a posturilor de director general şi director economic de fostul Consiliu de Administraţie, în luna septembrie a anului 2015.

”Procedura specifică de evaluare/ selecţie a candidaţilor, desfăşurată în conformitate cu prevederile O.U.G. 109/2011, s-a finalizat prin desemnarea câştigătorilor şi încheierea contractelor de mandat pentru o durată de 4 ani, între Consiliul de administraţie al regiei şi aceştia, prin hotărârile nr. 17 din 27.10.2015, pentru directorul general, Adrian Mironescu, respectiv 21 din 19.11.2015, pentru directorul economic, Codrin Doru Lungu. La acea dată, mandatul fostului director general, Marius Cristian Iuraşcu, se încheiase de mult”, mai transmite Mironescu.

Directorul actual al regiei mai menţionează că, pe 14 octombrie 2016, la Bistriţa a fost deschis oficial cinematograful ”Adrian Pintea”, singurul inaugurat în ultimii ani în România. Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud şi în urma unei investiţii de 1,5 milioane de euro, care a permis amenajarea complexului multicultural Dacia. În baza contractului nr. 182 din 29.07.2016, încheiat între RADEF RomâniaFilm şi Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud, în această sală vor fi proiectate producţii cinematografice pentru care RomâniaFilm are încheiate contracte cu distribuitorii de film din România.

Conducerea anunţă şi că veniturile din chirii au crescut cu aproximativ 15%.

”Considerăm că motivele care explică atitudinea doamnei Bikfalvi Zoltan Maria, liderul Sindicatului Liber RomâniaFilm, au legatură doar cu faptul că aceasta a beneficiat de nenumărate privilegii personale pe durata mandatului fostei conduceri a RADEF RomâniaFilm”.

Managementul unor cinematografe digitalizate pe banii Regiei a fost cedat pana la sfârşitul lunii decembrie 2015 către o firmă necunoscută cu activitate în domeniul cinematografiei, S.C. Marcom Fantastic S.R.L., ce aparţine ginerelui Mariei Bikfalvi, susţine Mironescu. Directorul adaugă că soţul liderului sindical este cel care administra firma.

”În momentul de faţă, S.C. Marcom Fantastic S.R.L. difuzează film în 6 locaţii din ţară, puse la dispoziţie de firme private sau autorităţi locale, fiind un concurent al RADEF RomaniaFilm”, se mai arată în scrisoare.

Adrian Mironescu a făcut mai multe precizări legat de activitatea Mariei Bikfalvi ca administrator al cinematografului Patria, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2015:

”În anul 2015, cinematograful Patria a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 37.955 de lei, iar din alte activităţi (în special din închirierea sălii pentru evenimente culturale) s-a încasat suma de 131.930 de lei. Având în vedere cheltuielile, care s-au ridicat la suma de 417.440 de lei, a rezultat o pierdere de 247.555 de lei”. 

De asemenea, spune el, în raportul de control nr. 6183 din 12 decembrie 2014 al Curţii de Conturi a României, sunt consemnate o serie de abateri şi ilegalităţi săvârşite la cinematograful Patria din Bucureşti, în perioada în care Maria Bikfalvi era administrator, fapte care au dus la prejudicierea RADEF RomâniaFilm prin neîncasarea chiriilor aferente unor evenimente.

”Practica la care face referire Raportul Curţii de Conturi era de aşa-zisă «anulare» a acestor evenimente, printre care concertul formaţiei Bad Boys Blue din data de 15 februarie 2013. Astfel, în baza unor adrese ulterioare datei de desfăşurare, prin care administratorul cinematografului înştiinţa conducerea regiei că acestea nu au mai avut loc, se solicita stornarea facturilor emise către organizatorii respectivelor evenimente”, se mai arată în anunţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.