Estonianul Marcel Johannes Kits, în vârstă de 23 de ani, a câştigat finala secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional „George Enescu”, în care a interpretat Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Şostakovici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finala de Violoncel a avut loc marţi, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea şi al patrulea s-au situat Stanislas Kim (Franţa), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).

Cei patru finalişti au fost acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Paul Watkins.

„A fost o seară a violoncelului, până şi dirijorul este violoncelist. Toţi cei patru concurenţi ne-au încântat, fiecare în felul său special, de-a lungul Concursului Enescu. A fost o plăcere să îi ascultăm”, a spus pe scena Ateneului Român, marţi seară, reputatul violoncelist David Geringas, preşedintele juriului secţiunii Violoncel, care a anunţat rezultatele finalei.

Premiul I al Concursului Internaţional „George Enescu” 2018 are o valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea - de 10.000 de euro, iar premiul al treilea - de 5.000 de euro.

În plus, câştigătorul are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului „Enescu”, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Trofeele Concursului „Enescu” 2018, oferite celor patru tineri muzicieni, sunt realizate din porţelan alb şi poartă semnătura artistei Daniela Făiniş. 

Premiul pentru cel mai bun acompaniator al Sonatei în fa minor pentru violoncel şi pian de George Enescu, în valoare de  4.000 de euro, i-a revenit pianistului Yu Nitahara.

Preşedintele juriului, violoncelistul David Geringas, a acordat de asemenea un premiu special constând într-o  bursă de studii Blackmore International Music Academy din Berlin şi Vienna, în timp ce dirijorul Paul Watkins i-a oferit câştigătorului Marcel Johannes Kits posibilitatea de a concerta pe o scenă internaţională alături de el, anul viitor.

Datorită nivelului artistic ridicat al concurenţilor înscrişi la Concursul Enescu 2018, juriul de specialitate a decis, în premieră în istoria competiţiei, să desemneze în finală patru tineri muzicieni, în loc de trei.

Juriul de specialitate al Secţiunii violoncel a fost format din David Geringas, Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Guţu, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller şi Marin Cazacu.

Estonianul Marcel Johannes Kits, născut pe 2 mai 1995, interpretează la un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona, 1674 şi cu un arcuş construit de Victor Fetique, ambele împrumutate de către Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de măiestrie cu artişti precum Maria Kliegel, László Fenyö, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylönen, David Geringas şi Steven Isserlis. Din acest an, studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz în cadrul Universităţii de Arte din Berlin. Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum Orchestra Naţională Simfonică a Estoniei, Orchestra de Cameră din Talinn, Orchestra din Pärnu, Orchestra Naţională Simfonică a Letoniei, Württembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Saint Petersburg. Este laureat al Concursurilor Internaţionale „Dombrovsky” şi „Johannes Brahms”.

Yibai Chen (China) s-a născut pe 30 septembrie 2001. În prezent, studiază sub îndrumarea profesorului Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la mai multe cursuri de măiestrie susţinute de Marti Rousi, Liwei Qin, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Wolfgang Emanuel Schmidt şi Jens Peter Maintz. A concertat la Universitatea Cambridge în iulie 2012 şi a interpretat „Ariile Ţigăneşti” de Sarasate cu Orchestra de Cameră din Pforzheim şi a obţinut deja un premiu internaţional la ediţia a XI-a a Concursului Internaţional pentru Violoncel „Lutoslawski” în Varşovia, 2018.

Absolvent al Conservatorului din Courbevoie, Stanislas Kim (Franţa), născut pe 24 august 1993,a participat la cursuri de măiestrie susţinute de David Geringas, Frans Helmerson, Natalia Gutman, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Wolfgang Emanuel Schmidt şi Jens Peter Maintz. A fost invitat să cânte în festivaluri precum Würzburger Bachtage, „Grieg” din Bergen, Festivalurile din Schleswig-Holstein şi Mecklenburg-Vorpommern. Cântă la un violoncel provenit din şcoala Vuillaume, împrumutat de Deutsche Stiftung Musikleben. A obţinut premii internaţionale importante, printre care cele ale Concursului de Muzică de Cameră de la Lyon, a VIII-a ediţie a Concursului Internaţional din Suedia, alături de pianista Marie Rosa Günter şi Concursurile „Brahms” şi „Hindemith”.

Shizuka Mitsui (Japonia) s-a născut pe 14 martie 1992. Începând cu anul 2014, studiază cu profesorul Giovanni Gnocchi în cadrul Universităţii Mozarteum din Salzburg, iar din 2016, se află sub îndrumarea lui Clemens Hagen. A fost semifinalist al Concursului Internaţional Regina Elisabeta din Bruxelles 2017. A obţinut premii la Concursul de Violoncel „Izumino-Mori”, Japan Classic, „Enrico Mainardi” (premiul I) şi Concursul de Muzică de la Tokyo (premiul al II-lea). A participat la cursuri de măiestrie cu Jens Peter Maintz, Natalia Gutman, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Masato Iwai, Danjulo Ishizaka, Wolfgang Boettcher şi Gautier Capuçon.

Cea de-a 16-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu” se va încheia pe 23 septembrie

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.