Finala şi semifinalele concursului Eurovision 2016 au atras în faţa micilor ecrane 204 milioane de telespectatori din 42 de ţări, depăşind audienţa globală înregistrată de ediţia din 2015 cu aproximativ 5 milioane de telespectatori, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finala Eurovision 2016 a obţinut un share mediu de 36,3% la nivelul celor 42 de ţări, depăşind de două ori audienţa medie înregistrată de obicei în prime-time de posturile TV care au difuzat concursul.

Cea mai mare audienţă a finalei a fost înregistrată în Germania, cu 9,3 milioane de telespectatori, realizând un share de 36,8%.

Islanda a înregistrat însă cel mai mare share - 95,3% dintre telespectatorii săi au urmărit finala concursului. 

Această ţară are o populaţie de 328.000 de prsoane şi cei mai mulţi dintre islandezi au dorit să urmărească Eurovision 2016, în ciuda faptului că ţara lor nu a reuşit să se califice în finală.

Suedia, care a organizat spectacolul, la Stockholm, a obţinut cea mai mare audienţă de după anul 2000, cu 3,6 milioane de telespectatori care au urmărit finala - 84,7% din populaţia sa. 

Ucraina, ţara care a câştigat ediţia din acest an a concursului Eurovision, prin intermediul cântăreţei Jamala, a obţinut cea mai mare audienţă după cea din 2010, cu 1,5 milioane de telespectatori. 

Marea Britanie a avut şi ea o audienţă în creştere faţă de ediţiile precedente. Finala concursului din 2016, ce a inclus şi un microrecital al cântăreţului american Justin Timberlake, a generat în Marea Britanie o audienţă medie de 7,2 milioane de telespectatori. În 2015, un număr de 6,6 milioane de telespectatori britanici au vizionat competiţia. 

Eurovision a atras în acest an şi public tânăr - 42,4% dintre telespectatorii din cele 42 de ţări au fost persoane cu vârste cuprinse în intervalul 15 - 24 de ani. 

Pe internet, fluxul de streaming live alocat semifinalelor şi finalei concursului a atras 2,6 milioane de vizualizări din 196 de teritorii, pe platformele Eurovision.tv şi YouTube, şi 5,3 milioane de vizualizări în sistem la cerere. 

Cântecul interpretat de reprezentant Ucrainei, interpreta de etnie tătară, Jamala, care a generat controverse puternice pe plan european, deoarece a fost perceput ca o critică adusă recentei anexări a Peninsulei Crimea de către Rusia, a obţinut 534 de puncte. Ucraina a fost urmată în clasamentul final de preferata juriilor naţionale, Australia, reprezentată de cântăreaţa Dami Im, care a obţinut 511 puncte.

Favoritul specialiştilor înainte de începerea concursului, cântăreţul Serghei Lazarev, reprezentantul Rusiei, a ocupat locul al treilea, cu 491 de puncte.

Inspirat dn povestea străbunicii Jamalei, cântecul ”1944” relatează deportările tătarilor din Crimeea de regimul sovietic condus de Stalin. Jamala a preferat să interpreteze acest cântec în limba tătară.

În urma acestei victorii, ediţia din 2017 a concursului Eurovision se va desfăşura în Ucraina.

Concursul Eurovision 2016 a fost difuzat live în numeroase ţări din afara Europei, precum China, Noua Zeelandă, Kazakhstan. De asemenea, competiţia din acest an a fost transmisă pentru prima dată, în direct, în Statele Unite ale Americii.

România ar fi trebuit să fie reprezentată la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa ”Moment of Silence”.

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision, a anunţat, pe 22 aprilie, că România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică (TVR).

Ca urmare a retragerii accesului la serviciile oferite de EBU membrilor săi, televiziunea română nu a mai avut acces la semnalul transmis de la Stockholm, şi, astfel, nu a putut să difuzeze Eurovision Song Contest 2016.

Televiziunea Română trebuie să plătească către EBU o datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni.

Finala Eurovision Song Contest 2016 a putut fi urmărită în România în direct pe internet, pe canalul de YouTube al competiţiei muzicale şi pe site-ul eurovision.tv.

România ar fi trebuit să intre în concurs în cea de-a doua semifinală, pe 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Până în prezent, cea mai bune performanţă a României la concursul Eurovision a fost locul al treilea, obţinut în anul 2005, de Luminiţa Anghel şi Sistem, la Kiev, şi în 2010, de Paula Seling şi Ovi, la Oslo.

În anul 2006, în competiţia muzicală desfăşurată la Atena, Mihai Trăistariu a obţinut locul al patrulea în clasament, iar melodia interpretată de el, ”Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă, este piesa românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision - 172 de puncte.

În anul 2015, România a fost reprezentată la Eurovision de trupa Voltaj, cu melodia "De la capăt", şi a ocupat locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.