Conacul Neamţu din Olari, judeţul Olt, devin, în perioada 30 august-3 septembrie, pentru al VII-lea an consecutiv, gazda Caravanei de Patrimoniu a Fundaţiei Pro Patrimonio. Tema celor cinci zile de ateliere educaţionale este „Povestea satului meu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 20 de copii din comunitatea locală vor beneficia de un program intens de ateliere practice şi creative. Acestea vor fi coordonate de tema descoperirii propriului sat şi a contextului cultural şi natural pe care acesta îl are. Vor afla poveşti despre împrejurimile acestui loc prin jocuri şi indicii, legătoire de carte, linogravură, panouri interactive şi semnalizări în sit, atelier de teatru, teatru de umbre, scenete şi montaje video.

Învăţarea prin joc este completată, conform tradiţiei, prin concursuri sportive şi culinare cu premii, expoziţie şi seară de film deschise, în limita locurilor disponibile, oricărui curios.

Educaţia pentru Patrimoniu este un program strategic prin care anual sunt oferite ateliere cultural - educative copiilor din comunităţile aflate în preajma monumentelor istorice de care Fundaţia Pro Patrimonio se ocupă. În cazul Conacului Neamţu din Olari, începând cu anul 2016, sunt organizate constant ateliere pentru copiii din comunitatea locală care sunt foarte încântaţi să participe la activităţile non formale propuse. „Pentru perioadele în care nu putem fi prezenţi fizic au fost pregătite kituri creative care au fost trimise copiilor de Paşte, urmând încă unul, în preajma Crăciunului”, spun reprezentanţii Pro Patrimonio.

La Conacul Neamţu din Olari este desfăşurat un şantier multianual de restaurare a conacului. Anul acesta au fost încheiate reparaţiile şi refacerea finisajelor din spaţiile interioare de la etajul întâi al conacului, s-au folosit materiale moderne uşoare tip vată bazaltică pentru a nu aduce greutate suplimentară structurii existente şi pentru a mări confortul interior al etajului, limitând pierderile de căldură în perioadele reci, când vom încălzi şi folosi spaţiile.

Din noiembrie 2016, conacul a fost donat Fundaţiei Pro Patrmonio de către Şerban Neamţu, ultimul moştenitor al clădirii. În prezent, conacul este proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio. Ansamblul Conacul Neamţu este înscris pe Lista Monumentelor Istorice din 2010 la poziţia 590 - LMI 2010-OT-II-m-B-08966.

Conacul Neamţu, un exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia, are acum o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935. La acea dată arhitecţii Ion Mincu şi Constantin Iotzu, au fost angajaţi de familia Neamţu pentru a readapta la nevoile vremii o clădire mai veche, tip culă (reşedinţă sau conac fortificat specific zonei din sudul Carpaţilor). În această perioadă clădirea primeşte corpul scării şi o serie de detalii arhitecturale caracteristice stilului neoromânesc. Arhivele menţionează existenţa unor firme de meşteri italieni care au fost implicaţi în executarea lucrărilor în acelaşi timp cu realizarea principalelor clădiri reprezentative din Craiova (muzeu, sediu de bancă, primărie).

Acest conac este unul dintre puţinele exemple de arhitectură civilă care se păstrează în partea de sud a României. Acesta este motivul pentru care Fundaţia Pro Patrimonio depune eforturi susţinute pentru conservarea, reabilitarea şi refuncţionalizarea lui. Trebuie menţionat faptul că în ultimii 30 de ani, o mare parte din construcţiile istorice care dădeau identitate zonei au dispărut, datorită neglijenţei şi a unui proces defectuos de retrocedare a vechilor proprietăţi private deţinute de proprietarii agrari ai zonei.

Personalităţi legate de istoria Conacului Neamţu

Clădirea, puternic ancorată în peisajul cultural al Olteniei, a aparţinut pe rând mai multor familii foarte bogate, care s-au implicat în viaţa economică şi culturală a Craiovei.
Familia Zissu este proprietară a clădirii în secolul XVIII. Elena Zissu, căsătorită cu Elefterie Cornetti desfăşoară activitate culturală prestigioasă în Craiova. La Conacul Olari se organizează serate muzicale şi acţiuni educative. Şcoala Cornetti din Craiova este subvenţionată într-o vreme prin donaţiile familiei. Şcoala de muzică Elefterie şi Elena Cornetti a fost inaugurată în 10 octombrie 1954. La momentul înfiinţării, şcoala de muzică de la Craiova era a III-a instituţie de acest fel, dupa şcoala de la Bucureşti şi cea de la Iaşi.

Constantin Neamţu cumpără clădirea familiei Cornetti şi o tranformă cu ajutorul arhitecţilor Ion Mincu şi Constantin Iotzu.
Constantin Neamţu are iniţiativa înfiinţării Băncii Comerciale din Craiova din 1897. El a fost primar al Craiovei în perioada 1823 - 1824.

Cella Neamţu, fiica lui Constantin, artist plastic cu studii la Paris, a colecţionat costume populare, ceramică şi a restaurat la Farcaşul de Jos (Romanaţi) construcţii cu arhitectură tradiţională românească. De asemenea s-a implicat în amenajarea colacului Olari. Tudor Arghezi îl consideră pe Constantin Neamţu „distinsul om de bancă şi marele oltean”. 
Şerban Neamţu recuperează clădirea prin proces de la statul român şi o dă spre restaurare Uniunii Arhitecţilor.
În 2016, Şerban Neamţu anulează actul de donaţie către UAR şi îndreaptă donaţia către fundaţia Pro Patrimonio cu condiţia asigurării de către aceasta a lucrărilor de restaurare necesare. Fundaţia Pro Patrimonio devine proprietar după ce şi-a achitat obligaţiile cerute de donator şi continuă în prezent lucrările de reabilitare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.