Compozitorul spaniol Luis de Pablo, unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai muzicii contemporane în Spania, a murit duminică, la Madrid, al vârsta de 91 de ani, potrivit Ministerului spaniol al Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut în 1930 la Bilbao, Luis de Pablo a fost considerat drept una dintre principalele figuri ale "Generaţiei 51", grup de compozitori care a modernizat muzica spaniolă integrând-o avangardelor europene.                

Autodidact, el a compus mai mult de 300 de opere, potrivit Societăţii compozitorilor spanioli (SGAE), şi a făcut parte din unele dintre cele mai proeminente grupuri de muzică spaniolă contemporană, precum Tiempo de Musica şi Alea.

Numeroase omagii i-au fost aduse luni pe reţelele de socializare, în special de personalităţi ale lumii culturale. "Odhneşte-te în pace!", a scris ministrul spaniol al Culturii, Miquel Iceta, pe Twitter.

Luis de Pablo a devenit cunoscut şi pentru muzica de film, în special pentru regizorii Victor Erice şi Carlos Saura.

Este autor a şase opere, dintre care ultima, "El Abrecartas", va fi jucată în februarie la Teatro Real din Madrid, potrivit cotidianului El Paŕ­s.

Cariera sa a fost recompensată de mai multe ori, în Spania ca şi în străinătate. El a primit în Franţa medalia Ordinului Artelor şi Literelor, precum şi Leul de Aur onorific la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020. 

 

               

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.