Comitetului Interministerial pentru Centenar a mai aprobat finanţarea unui proiect în urma contestaţiilor depuse în urmă cu o săptămână, potrivit unui anunţ făcut miercuri de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar, desfăşurat miercuri la Guvernul României, sub conducerea prim-ministrului Viorica Dăncilă, a fost supusă spre aprobare lista manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi a Primului Război Mondial depuse de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, sesiunea a II-a.

„A fost depus un număr total de 86 de proiecte, iar în urma selecţiei şi evaluării făcute de o comisie constituită din 11 specialişti şi experţi din domeniul culturii a rezultat un total de 34 proiecte eligibile, în valoare de 5.409.512 lei”, a transmis Ministerul Culturii. „Un număr total de 53 de proiecte depuse de către persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial au fost declarate neeligibile şi respinse pentru: neconformitate administrativă (35 proiecte), neeligibilitate tematică (5 proiecte), punctaj sub minim (9 proiecte) şi care au primit finanţare în prima sesiune (4 proiecte)”.

În termen de 3 zile lucrătoare de la încheierea activităţii comisiei de selecţie şi publicarea listei cu rezultate pe site-ul MCIN, au fost depuse 13 contestaţii, pentru care comisia de soluţionare a păstrat soluţiile date de cea de selecţie şi a respins 12 dintre ele. În urma reevaluării contestaţiei pentru un proiect, comisia a analizat şi a apreciat că proiectul poate beneficia de finanţare.

Acesta este „Cântecul Popular Patriotic ca imbold în înfăptuirea Marii Uniri” (Asociaţia pe Mureş şi pe Târnava), care a primit 52 de puncte şi 69.300 de lei.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat pe 16 noiembrie că 33 de proiecte depuse de entităţi persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial au fost aprobate şi că finanţarea a fost suplimentată cu 2 milioane de lei. 

Cel mai mare punctaj - 80 - a fost acordat proiectului „Locuri ale Memoriei Marelui Război” al Asociaţiei Istoria Artei, care a primit suma de 50.000 de lei.

Trei proiecte au primit câte 250.000 de lei - „Gala Euro Centenar” (Clubul UNESCO - Adolescenţii), „Cartierul Creativ al Bucureştiului - 100 de ani de istorie, 100 de ani de viitor” (Asociaţia Cartier Creativ) şi „România 100 - EUROPAfest 25 România multiculturală (jmEvents).

Între proiectele care au obţinut finanţare se numără „România Citeşte 2018” (Fundaţia Culturală Ideea Europeană), „Cazinoul Invizibil” (Asociaţia Arche), „VOM/FI/FOST” (Asociaţia Actorilor Romi), „Conferinţa Centenarul Marii Uniri, cea mai importantă lecţie de istorie” (Asociaţia Efect - Centrul de Formare Profesională pentru Comunitate), „Sărbătorim împreună Centenarul în Banat - Biled” (Asociaţia Pensionarilor din Comuna Biled) şi „Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească. Conferinţă naţională pentru bibliotecari” (Asociaţia Barză Viezure Mânz).

Statul a alocat iniţial 150 de milioane de lei pentru finanţarea de proiecte propuse de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), instituţiile centrale şi organizaţii non-guvernamentale. Finanţarea a fost suplimentată cu 2 milioane de lei, după cum a anunţat MCIN.

Astfel, au fost aprobate în Comitetul interministerial, în total, 676 de proiecte din peste 363 de localităţi, dintre care 167 - propuse de instituţii centrale (50 milioane lei), 362 - propuse de UAT (50 milioane lei) şi 147 - de ONG-uri (52 milioane de lei).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.